Rejtelmek a víznyelőben

Mikor már azt gondoltuk, hogy a bolygó felszínén nem maradt több fehér folt, és a nagy felfedezések korának végképp leáldozott, a Dél-Kínában dolgozó barlangkutatók igazi Elveszett Világot találhattak, melynek mélyén ki tudja miféle élet bujkál. Reméljük számos és sokféle, sőt nem csak növényi hanem állati is.

"Az újonnan felfedezett, majdnem 200 méter mély víznyelő alján egy rejtett erdő húzódik, amely dúsan benőtt vállmagasságú növényzettel és magas fákkal."

A kutatók szerint új állat- és növényfajok is élhetnek a három barlangból álló, 5 millió négyzetméteres, 2000 olimpiai úszómedencének megfelelő méretű víznyelőben. A víznyelőt a Guangxi Zhuang Autonóm Területen, a Leye megyében található Ping'e falu közelében fedezték fel - jelentette a kínai kormány hivatalos hírügynöksége, a Xinhua. A dél-kínai terület a barlangjairól, víznyelőiről és a karsztos erdőkről, a tájat benépesítő mészkőformációkról ismert.

Óriási fák

A barlangkutató csapat vezetője, Csen Lixin a Xinhua-nak elmondta, hogy a víznyelő alján növekvő ősi fák közel 40 méter magasak - magasabbak, mint a legtöbb tölgyfa. A sűrű árnyékot adó aljnövényzet is gigászi, olyan magasra nőtt, mint a felfedezők válla - mondta Lixin.

"Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy olyan fajok is megtalálhatóak ezekben a barlangokban, amelyekről eddig még soha nem számolt be vagy nem írta őket le a tudomány"

- mondta Lixin a Live Science-nek. Az ilyen típusú víznyelők és barlangok új növény- és állatvilágnak adhatnak otthont, mondta George Veni nemzetközi barlangszakértő. Veni, aki nem vett részt az új barlang felfedezésében vagy feltárásában. Az új-mexikói Carlsbadban található Nemzeti Barlang- és Karsztkutató Intézet ügyvezető igazgatója. A víznyelők és barlangok úgy keletkeznek, hogy az idő előrehaladtával a víz feloldja a mészkövet. A nagy víznyelők alján kis tavak és növénymezők lehetnek.

A Karszt földje

Zhang Yuanhai, a Kínai Földtani Intézet Karsztgeológiai Intézetének vezető mérnöke a leletet egy hatalmas víznyelőnek minősítette, melynek alján egy jól megőrzött őserdő található. A felfedezők május 6-án fejezték be expedíciójukat, melynek során több mint 100 méter mélyre ereszkedtek le a víznyelőbe és több órát gyalogoltak, hogy elérjék az alját. A víznyelő hossza körülbelül 300 méter, a szélessége pedig mintegy 150 méter.

Az, hogy egy ilyen víznyelőre éppen Kínában bukkannak rá, nem nagy meglepetés, hiszen a térségben "hihetetlenül látványosak a karszt-formációk, hatalmas víznyelőkkel, óriási barlangbejáratokkal és így tovább" - mondta Veni. Zhang Yuanhai egyébiránt tagja volt annak a csapatnak is, amely öt évvel ezelőtt egy még ennél is nagyobb víznyelőt fedezett fel Guangxiban. A mostani felfedezéssel a régióban 30-ra emelkedett az ilyen víznyelők száma. Kínán kívül Mexikó és Pápua Új-Guinea is olyan országok, ahol gyakran találnak víznyelőket - ha valaki felkeresne néhányat.

(Forrás: eu.usatoday)