A zalaegerszegi ZalaZone Járműipari tesztpályán rendezik meg szeptember 17. és 18. között az első Magyar Drón Világkupa Futamot - jelentette be pénteken Palkovics László technológiai és ipari miniszter a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy a közel 60 fős mezőnyben az élvonal pilótái vesznek részt. A kormány szándéka, hogy a jövőben minden évben Magyarország helyszíne legyen egy világkupa futamnak.

Az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légijárművekkel összegfüggő területeken két évtized múlva több mint 100 ezren dolgozhatnak a kontinensen. Az iparág közvetlen és áttételes hatásai elérik, vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig akár 340 millió felhasználójuk is lehet.

Minchan Kim nyertes futama Szöulban a júliusi világkupa-futamon

Kiemelte, hogy Magyarország az elsők között szeretne lenni a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén. Ezért hozták létre szakmai közösségként tavaly a Magyarországi Drón Koalíciót, melynek fő feladata a drón stratégia előkészítése.

A világkupa sorozat alapja lehet a köznevelési intézményekben, valamint az agrárszakképzésben és felsőoktatásban kiírásra kerülő versenysorozatnak - jelezte Palkovics László. Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke elmondta, a drón világverseny megrendezése több területen, köztük a technológia-fejlesztésben is előrelépést jelent.

Az idei sorozat világranglistáján van egy top10-es magyar versenyző is Rontó Roland személyében.