Úgy tartják, a majoránna örömöt és boldogságot hoz a kertbe, így hát nem is kell több magyarázat, miért nem lehetünk meg enélkül a csodás gyógynövény nélkül. Sőt, ha nincs kertünk, akkor sem maradhatunk le róla, így akár cserépben, akár balkonládában is termeszthetjük.

Ismerd meg a majoránnát

A majoránna az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de manapság már szinte nincs is olyan hely, ahol ne ismernék és ne termesztenék. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata kellemes illatú, erős aromával rendelkező fűszer. A legtöbb olasz étel elképzelhetetlen nélküle, de kiváló a vadhúsokhoz, mártásokhoz, és rengeteg levest és főzeléket tesz még ízletesebbé.

majoránna gyógynövény virágzik

A majoránna nem csak gyógynövény, de még szép dísze is a kertünknek. Fotó: Shutterstock

A majoránna évelő növény, de egynyáriként is termesztik. A levendula, a zsálya, a kakukkfű és az oregánó közeli rokona. Magassága a 30 cm-től akár a 80 cm-ig is terjedhet, és zömök bokrot alkotva nő. Levelei kicsik, oválisok, szőrösek és szürkés-zöld színűek. Nyár elején nyílnak rózsaszín vagy lila apró virágai, melyek álfüzér virágzatba tömörülnek.

Így legyen neked is majoránnád

Bár elterjed róla, hogy nagyon igényes gyógynövény, ez nem igaz, csupán a megfelelő helyet kell megtalálnunk a számára. Fontos, hogy napos helyet találjunk neki, és akár a tűző napfényt is el fogja viselni. Az is fontos, hogy jó vízelvezetőképességgel rendelkező, morzsalékos talajt kapjon. Sok vizet nem igényel, így csak ritkán öntözzük, akkor is csak kevés vízzel. A gyökerei sekélyen terülnek el a talajban, ezért a majoránna gyorsan kiszáradhat, azonban a pangó vizet nem viseli.

A majoránna nevelhető kész palántáról vagy magról, de akár még dugványozással is szaporítható. A majoránna magjait 0,5 cm földdel kell lefedni, és rendszeresen öntözni. Amint elmúlnak a fagyok, ki is lehet ültetni a palántákat a kertbe. .

A majoránna levágott szárrészekről is szaporítható, melyekhez késő tavasszal vagy nyár elején kell levágni a még nem virágzott hajtásokat. A levágandó hajtás legyen 10-15 cm, és távolítsuk el róla az alsó leveleket. Mártsuk a hajtást gyökereztető hormonba, majd a talajba. A legegyszerűbb módja a szaporításának az, ha megbízható helyről majoránna palántákat vásárolunk.

A nyár eleji virágzást követően vágjuk vissza a hajtásait, hiszen így tudjuk arra ösztönözni, hogy még több hajtást hozzon. Fontos, hogy ne hagyjuk elgyomosodni. Ha vigyázunk rá, és télre bevisszük, a következő évben is megörvendeztet minket hajtásaival.

Gyakran támadják meg a levéltetvek és a takácsatkák, és veszélyes még rá a mentarozsda is. Mivel ez egy gombás betegség, fontos, hogy mindig csak felülről öntözzük a majoránnát, így csak a töve lesz vizes.

Mivel gyógy- és fűszernövény, minden más növénnyel jól megfér a kertben, sőt, serkenti a mellette lévő növények növekedését. Kiváló méh- és lepkecsalogató, így segíti a növényeink beporzását is.

majoránna növény és morzsolt

A majoránna gyógynövény és fűszernövény is egyben. Fotó: Shutterstock

A legjobb idő a betakarításra még a virágzás előtt jön el, hiszen ekkor a legtöbb a majoránnában az illatanyag. Ekkor kössük össze a hajtásokat kisebb csomókba és száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk ki. Ezután morzsoljuk össze, és tegyük jól zárható üvegekbe. Kiváló a húsokhoz, az olasz, paradicsomos ételekhez, levelesekhez, főzelékekhez, salátákhoz.

Nem csak finom, egészséges is a majoránna

A majoránna étvágygerjesztő, emésztésjavító és gyomorerősítő hatású, nem csoda, hogy már az ókorban is használták gyógynövényként. Teája a hűsítő és nyugtató hatása miatt kiváló a megfázásos megbetegedések esetén is. Kakukkfűvel keverve még jobban erősíthetjük a hatását.

A középkorban elrágták a leveleit, hogy enyhítsék a fogfájást és az emésztési zavart. Emellett bélgörcsoldó, puffadásgátló, gyomorerősítő, idegnyugtató, köhögéscsillapító és vírusellenes hatása is ismert. A majoránna ezen kívül a reuma elleni készítmények alko­tórésze, így az olajából készült kenőcs csökkenti a reumatikus fájdalmakat.