Kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik étrend segítheti hozzá a nőket ahhoz, hogy tovább éljenek. A vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy azok a hölgyek, akik mediterrán étrendet folytatnak, sokkal tovább élhetnek, mint azok, akik más módon étkeznek.

De vajon mit kell ehhez enni?

A tanulmányból kiderült, hogy a több mint 25 éven át folytatott mediterrán étrend nagyjából negyedével csökkentheti a halálozási kockázatát, akár a rák, akár a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán. Ehhez azonban következetesnek kell lenni, hiszen a mediterrán diéta főleg a növényi táplálkozáson alapszik.

Főként gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat szükséges fogyasztani ahhoz, hogy érezhessük előnyös hatásait. Zsiradékként extraszűz olívaolajat használnak, emellett ritkán kerül az asztalra vaj, cukor, finomított élelmiszer, esetleg feldolgozott étel. A vörös húsokat kerülik, szinte csak az ételek ízesítését szolgálják.

Aki mediterrán étrendet tart, jóval egészségesebben élnek. Ehhez nem árt olajos, omega-3 zsírsavakban gazdag halakat fogyasztani. Kis mennyiségben ehetünk nyugodtan tojást, tejterméket, esetleg baromfit. Bár ezeket sem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be. A legjobb, ha háztájit választunk, hiszen akkor tudjuk, hogy mi kerül az asztalra.


Miért fontos ez a nők számára?

A kutatók azt is meg akarták tudni, hogy az étrend szigorú szabályainak betartása befolyásolni tudja-e a diétánk minőségét. Korábban már több vizsgálat bebizonyította, hogy a mediterrán életmód jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Főleg a mellrák, a demencia, a depresszió, a magas koleszterinszint, a memóriavesztés kockázata, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzése az, ahol jó eredményeket érhetünk el. Az étrend betartásával ráadásul erősebbé válhat a csontozat, egészségesebb lesz a szív, ráadásul az elhízástól sem kell tartanunk. Az eredmény pedig egy egészséges és hosszú élet.

Arról azonban, hogy ez az étrend hosszabb távon milyen hatással van a női nemre, egyelőre nem volt külön kutatás. A szakértők szerint azonban nem egy elvetendő szempont, hogyan hat a mediterrán étkezés a hölgyek egészségére. Erre azért van szükség, mert a női agy molekuláris szinten másképp működik, mint a férfiaké. Emellett a nők szívének a mérete szintén eltérő lehet, az ő esetükben a szívroham tünetei teljesen mások.

Ugyanúgy, ahogy az alkoholra és a gyógyszerekre sem ugyanúgy reagál a két nem, nem beszélve a menopauzáról, ahol a hölgyek esetében rengeteg egészségügyi probléma jelenhet meg.

Mit vizsgáltak?

A kutatók több mint 25 ezer egészséges nő állapotát és étkezési szokásait követték nyomon 1993-1996, majd 2018-2023 között. Ebből a két időszakból kiderült, hogy azoknál, akik követték a mediterrán diétát, 23 százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata, emellett 17 százalékkal mérséklődött a rákos megbetegedések és 20 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélye.

Hüvelyesek, magvak, zöldségkrémek mind beletartoznak a mediterrán diétába - fotó: pexels.com

A vizsgálat bebizonyította, hogy az étrendet tartva 6 százalékkal csökkenthetjük a bármilyen oknál fogva bekövetkező halálozási arányt. Nem beszélve az 5 százalékkal alacsonyabb szívbetegség és rák miatti halálozásról.

Forrás: divany.hu