A Subtil® hatóanyaga a metribuzin egy jól ismert, széles körben alkalmazott szabadforgalmú gyomirtó szer burgonyában, paradicsomban, spárgában és szójában. Talajon és levélen keresztül is hatékony. Kiváló hatással bír a legtöbb magról kelő kétszikű gyomok, még a nehezen irthatók közé tartozók ellen is (pl.: parlagfű, laboda- és disznóparéj-félék, selyemmályva, csattanó maszlag, tyúkhúr, napraforgó árvakelés, kövérlevelű porcsin, szerbtövis, árvácska, kamilla, vadrepce, szerbtövis, veronika- és füstike-félék, stb.), ugyanakkor nagyon jó mellékhatása van számos egyszikű gyomfaj ellen is (pl.: muhar-félék, kakaslábfű, stb.).

Gyommentes paradicsom

Gyommentes paradicsom – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A hatóanyag működése az elektronátvitel blokkolásán keresztül a fotoszintézis gátlásán alapszik, ezért a kezelést követően a tünetek nagyon gyorsan jelentkeznek. Rövid időn belül leáll a hosszirányú növekedés, majd a levelek elsárgulnak, és a gyomnövény elhal. Kijuttatása tág mozgásteret enged a felhasználónak, hiszen burgonyában akár két alkalommal, kelés előtt és kelés után is kijuttatható, 5-10 cm-es hajtáshosszban. (A két kezelésben felhasznált gyomirtószer összmennyisége nem haladhatja meg a 14,5 ml/ 100 m2 dózist egy vegetációban!)

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A szelektivitás alapja az, hogy a metribuzin az ellenálló fajokban gyorsan lebomlik, de mivel ez egy genetikailag kódolt és meghatározott folyamat, a fajták közötti érzékenységben nagyon nagy lehet a különbség! Az érzékeny fajtákat (pl.: Shepody, Fambo, Laura, Balatoni rózsa és a Démon) állományban nem szabad kezelni! Mivel a fajtalista folyamatosan változhat, a gyomirtó szer érzékenységről minden esetben kérjen tájékoztatást a fajtatulajdonostól!

Muharfélék, gyomnövények

Muharfélék – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Enyhe fitotoxikus tünetek még a nem-, vagy kevéssé-érzékeny fajtáknál is kialakulhatnak, amelyen egy bóros, úgymond „stresszoldó" lombkezeléssel (pl.: Wuxal® Ascofol vagy Wuxal® Boron Plus) az állomány gyorsabban átsegíthető. Burgonyában és paradicsomban 25°C feletti hőmérsékleten posztemergens kezelést tilos végezni a fokozott perzselési veszély miatt.

Gyomirtó szer Subtil dózisa, hatóanyaga

Forrás: Kwizda Agro Hungary Kft.

Paradicsomban egy kezelés engedélyezett, helyrevetés esetében 4-6 leveles állapotban javasolt a kijuttatás, míg palántázott állományoknál akár kiültetés előtt, akár kiültetés után is elvégezhető a gyomirtás, a begyökeresedést követően. Szójában vetés után, kelés előtt, spárgában pedig még a sípok kihajtása előtt, vagy a betakarítás után, a már növénymentes talajfelületre kell kipermetezni a terméket.

Varga László
Kwizda Agro Garden ágazat
Kertészmérnök, zöldség, dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172
laszlo.varga@kwizda.hu

Látogasson el a Kwizda Facebook oldalára is:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook

Kwizda Agro Kungary Kft.