Elmondta, főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió koronavírus-fertőzés ellen beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Hozzátette: az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat.

Jön az zöld útlevél

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely közölte: a zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd.

A kártya három okból állítható majd ki:

  • a betegségen való átesettség,
  • negatív PCR-teszt
  • és védőoltás megléte esetén.

A közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

A védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.

Hogyan alakulnak a számok? Hány beoltott van jelenleg?

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a beoltottak száma 5 445 544 fő, közülük 4 657 776 fő már a második oltását is megkapta. Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 krónikus idős beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett. Jelenleg 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.