Egy holland élelmiszermérnök a 3D nyomtatót egy tápanyagban gazdag golyó előállítására alkalmazza. A(z Edible Growth) projekt során különböző magvakat, spórákat, élesztőgombákat helyeznek el egy ehető golyóba, melyből pár nap alatt kinőnek a zöld hajtások és gombák.

Németországban idősotthonok számára nyomtatnak mutatós, finom és tápanyagban gazdag élelmiszerkészítményeket. Az igény egyértelmű: mivel számos idős már nem tud jól rágni, étvágytalan, ezért jó kinézetű, puha ételekre van szükségük. Ám emellett vitaminokat, elegendő fehérjét és energiát is tartalmaznia kell az ételnek. Így olyan zöldségkinézetű (például répa) készítményeket állítanak elő 3D nyomtatóval, melyek mindezen követelményeknek megfelelnek.

A NASA is nyomtatott már pizzát! Az alapanyagokat kapszulákba csoportosítják, így gépük egyedi összetételű pizzákat képes előállítani, melyek 70 másodperc alatt meg is sülnek. A pizza mellett olyan hasznos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek nyomtatására szeretnénk kutatásukat felhasználni, mely által a világűrben is elegendő ételhez juthatnak asztronautáik. Legfőbb előnye a nyomtatott élelmiszereknek a fenntarthatóság: csökkenthető lesz az élelmiszerek szállítása során termelt szén-dioxid, a felhasznált földterület és mezőgazdasági kemikália, ráadásul akár az űrben, akár a városokban tápanyagban gazdag élelmiszerhez juthatunk.