Az élelmiszeripari vállalkozások 2023-ra a nettó árbevételt 5 542 milliárd forintra jelezték, amely 5 százalékkal haladja meg a 2022. évit – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) "A főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban, 2023. év" című kiadványából.

Hozzátették, szakágazati szinten a bruttó termelési érték növekedése 2022-höz képest a kenyér, friss pékáru gyártása (+22 százalék), a húsfeldolgozás, -tartósítás (+18 százalék) és az üdítőital, ásványvíz gyártása (+18 százalék) esetén volt a legjelentősebb.

2023-ban nagyobb lett a kenyér, friss pékáru gyártásának bevétele, de a kiadásai is jelentősen nőttek

2023-ban nagyobb lett a kenyér, friss pékáru gyártásának bevétele, de a kiadásai is jelentősen nőttek – Fotó: Shutterstock

A teljes ráfordítások 10 százalékkal nőttek a tárgyidőszakban. Ugyanakkor a ráfordításokon belül az anyag jellegű 7, a személyi jellegű ráfordítások becsült összege 56 százalékkal volt magasabb, mint a 2022. évben – áll a jelentésben.

Kiemelték, hogy az összes ráfordítás értéke a kenyér, friss pékáru gyártása szakágazatban kiugróan, közel másfélszeresével (+140 százalék) emelkedett, ezt követte az édességgyártás (+31 százalék), majd a húsfeldolgozás, -tartósítás (+18 százalék). Az egy évvel korábban kiemelt két szakágazatban – a tésztafélék gyártása és a malomipari termékek gyártása – azonban 3-3 százalékos csökkenést prognosztizáltak a jelentést beküldött cégek 2023-ra a ráfordítások mutató esetében.

Az élelmiszeripar gazdasági ág vizsgált körében az üzemi tevékenység eredménye 21 százalékkal csökkent 2023-ban a megelőző évhez képest az előzetes adatok alapján – írták.


A megfigyelt vállalkozások eszközállománya a várakozások szerint 214 milliárd forinttal bővült a vizsgált időszakban. A befektetett eszközök 11 százalékkal emeledtek, míg a forgóeszközök 1 százalékkal csökkentek.

A vállalkozások saját tőkéje 2023-ban 13, a jegyzett tőkéje 27 százalékkal lett magasabb az előző évhez képest. A kötelezettségeik nagyjából ugyanazon a szinten maradtak – áll az AKI jelentésben.