Az élelmiszer bizalmi kérdés és identitásunk része is, ezért döntsünk megfontoltan: ne csak húsvétkor, hanem egész évben válasszuk a friss és biztonságos magyar élelmiszereket – ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki videóüzenetében.

A tárcavezető szerint hitünket, kultúránkat, hagyományainkat szokásainkat, az agrárium értékeit és a termőföld kincseit egyszerre foglalja szoros egységbe a húsvéti ünnep. Legyünk büszkék minderre és gondoljunk azokra is ilyenkor, akik áldozatos munkájuknak köszönhetően biztosítják, hogy ezek az ételek az asztalunkra kerüljenek. Válasszuk bátran a hagyományos, magyar élelmiszereket! Nézzünk szét a helyi piacokon, hiszen a kézműves termékek fantasztikus sokaságából válogathatunk. Mennyivel ínycsiklandozóbbak ezek a finomságok és mennyivel jobban kötődnek hagyományainkhoz, mint a rovarfehérje vagy éppen a műhús – tette hozzá.

Nagy István kiemelte, hogy a húsvéti időszakban fogy el az éves sonkakínálat 40 százaléka. A háztartásonkénti átlagfogyasztás pedig megközelíti a 2,5 kilogrammot. Egy disznót a fülétől a farkáig feldolgozunk. Családi tradíciók szállnak apáról fiúra, hogy jönne ehhez a sült tücsök vagy sáska az ünnepi asztalon. Ezért is kell ragaszkodnunk a termőföldhöz köthető természetes élelmiszer-alapanyagokhoz, mert azok nemcsak mezőgazdasági termékek, hanem szorosan köthetők hozzájuk az ünnepeink, hagyományaink.


A miniszter beszélt arról is, hogy nincsen húsvét tojás nélkül sem. A hímes tojás színei és motívumai kultúránk fontos részei, nemzeti örökségünk. A vásárlók ma már jól látható, magyar származásra utaló jelölés alapján tudják kiválasztani az itthon termelt árut. Az ünnepi kalácsból pedig 4,2 millió darabot fogyasztunk ilyenkor.

Nagy István felhívta a figyelmet az európai szinten is kimagasló hazai tormatermesztésre, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók pedig a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására.

A kertészeti ágazat számára idén meghirdetésre kerülő pályázatok a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetők lesznek. Termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására biztatta a tárcavezető a gazdálkodókat, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség.

Az agrárminiszter a videó végén köszönetet mondott a magyar gazdáknak az elvégzett munkájukért és a kiváló termékekért.

Indexkép: Pixabay