A nextbillion.net hírportál cikke egy olyan, különleges gabonanövénnyel ismertet meg bennünket, amely fontos szerepet tölthet be az afrikai lakosság élelmiszer-ellátásában.

A fonio Európában alig ismert

Ez növény a fonio, amely a fűfélék és gabonafélék rokona Európában szinte alig ismert, ugyanakkor a búza szűkös és bizonytalan rendelkezésre állásával, Afrika csapadékszegény vidékein egyre inkább előtérbe kerül.

A foniót Afrikában már több ezer éve termesztik, bár szemtermése nagyon kicsi, alig haladja meg a hektáronkénti 1,0 tonnát. Ennek a kevés, fehér színű és apró szemtermésnek a tápértéke azonban a rizsével vetekszik. További előnye, hogy a saját szükségletre termelőknek nincs szüksége gépesítésre, a vetést és az aratást kézzel is könnyen elvégezhetik.

Sok embert megmenthet az éhhaláltól

Ha viszont figyelembe vesszük, hogy ez a növény gyakorlatilag műtrágyázást és különösebb ápolást, illetve növényvédelmet vagy öntözést nem igényel, akkor ez nagyon is elfogadható terméseredménynek tűnik.

Nyugat-Afrika

A saját szükségletre termelőknek nincs szüksége gépesítésre, a vetést és az aratást kézzel is könnyen elvégezhetik – fotó: pixabay.com

A legszegényebb afrikai rétegek ezt egész biztosan így gondolják, mert egyre nagyobb területen termesztik ezt a növényt, amely sok embert megmenthet az éhhaláltól.

Mintha csak a Nyugat-Szahel övezet hónapokon keresztül csontszáraz és 40 C fok fölötti hőségtől perzselt talajaira nemesítették volna ki a foniót. Ezt a nemesítést az ember helyett az anyatermészet végezte. Aligha lehet valaha is eldönteni, hogy kinek sikerült jobban eltalálnia a természeti adottságokhoz való alkalmazkodást.