Kínai kutatóknak sikerült a különleges anyag előállítása: CRISPR génszerkesztési technológiával egy Ázsiában élő keresztespók, az Araneus ventricosus egy génjét ültették be selyemhernyókba – írja az ng.24.hu.

Az így előállított selyemszálat – mely biológiailag lebomló anyag – nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, például repülők, gépjárművek, sebgyógyulást elősegítő kötszerek, ultravékony sebészcérna stb. készítéséhez.

A selyemhernyók selymét évezredek óta használjuk ugyan, ám a selyem nagyon könnyen elszakad. A pókok selyemszálai azonban rendkívül erősek, nehéz őket elszakítani, de a pókokat nem lehet úgy tenyészteni, ahogy a selyemhernyókat. Rengeteg selyemhernyót lehet egymás mellett tartani, ez azonban a pókokra nem igaz, ugyanis megtámadnák egymást, és csak néhány maradna közülük életében ilyen körülmények között. Ezért a két állat jó tulajdonságainak ötvözése érdekében fordultak kínai kutatók a génszerkesztéshez.


A kutatók egy MISp nevű pókgént illesztettek be a selyemhernyó selyemfehérjéjét meghatározó gén helyére, megtartva néhány eredeti selyemhernyó-génrészletet, hogy a selyemhernyó szervezete együtt tudjon működni az új génnel.

Az ilyen hernyók által szőtt szál hatszor erősebb a kevlárnál, és majdnem eléri a legerősebb pókselyem erősségét.

Annak érdekében, hogy ez a selyem kereskedelmi mennyiségben is előállítható legyen, keresztezni kell a közönséges selyemhernyókat a kutatásban használtakkal. A kutatók remélik, hogy ennek során megőrződik a most létrehozott hernyók pókselyemszövő képessége, valamint hogy a későbbiekben még erősebb selyemszálakat sikerül létrehozni.

Indexkép: Pexels (csupán illusztráció)