Észak-Kelet Magyarország legnépesebb gólyapopulációja Bodrogkeresztúron van, ahol büszkék arra, hogy hány madár tölti náluk a költési időszakot.

A gázlómadár hazánk egyik legkedveltebb faja

Bodrogkeresztúron példamutató gólyavédelmi program indul, amely segít a madaraknak, valamint részt vesz a velük kapcsolatos szemléletformálásban. A faluba évek óta egyre több és több gólya költözik, szinte alig akad olyan villanyoszlop, aminek a tetején ne gólyacsalád élne. Ebből adódik, hogy az állatok nagyobb biztonsága érdekében érdemes lépéseket tenni.

A Bird Life szlovákiai madár- és természetvédelmi szervezet és a Zöld kör három évvel ezelőtt indított egy közös, határon is átnyúló programot, aminek központja a fehér gólya, valamint a madárral kapcsolatos komplexum bemutatása Bodrogkeresztúron.

Ide tartozik a madár- és természetvédelmi interaktív állandó kiállítás összeállítása a falu egykori zsinagógájának 180 m2-es alapterületű épületében. Emellett kialakításra került egy időszakos kiállítás, illetve egy nyolc állomásos tanösvény, ami szintén a zsinagóga mellett megy végig - írja a Greendex.

Már szinte az összes kémény foglalt a faluban - fotó: pexels.com

A központ célja

A védelmi központ feladata, hogy a sérült gólyákat ellássa. Emellett hangsúlyt fektetnek továbbá a régióban az új fészekállományok kihelyezésére, de cél az állandó madárvédelmi kiállítás, a tanösvény üzemeltetése, valamint a madárvédelmi rendezvények szervezése.

Az üzemeltetésért a Zöld kör és a helyi önkormányzat közösen felel, amit május 6-án adnak át a faluban.