A Bálint gazdaként ismert Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő és tévés személyiség 100 éves korában hunyt el június 21-én tüdőgyulladás miatt – írja az Index.

Bálint György életének 101. évében, 2020. június 21-én hunyt el – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bálint gazda elképesztő népszerűségnek örvendett hazánkban. Több mint 30 szakkönyvet írt, heti- és napilapok rendszeres cikkírója volt. Amit elméletben leírt, azt saját kis mintagazdaságában, balatonfüredi kertjében meg is tudta mutatni. Néhány éve létrehozta és unokájával együtt honlapját, ahol hobbikertészek munkáját segítette.

Iványi Gábor metodista lelkész búcsúztatta Bálint gazdát – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Többek között a TIT, a Magyar Borakadémia és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, az Aranytollas Újságírók Társaságának tiszteletbeli elnöke, valamint  több mint hatvan éve a MÚOSZ tagja volt.

„Az ember sok mindenben változik: ízlése, szokásai, vágyai megváltoznak, de a szakmámat mindig is szerettem, és sohase vágytam rá, hogy valami mást csináljak. Legföljebb az foglalkoztatott nagyon sokszor, mivel lehetne ezt a szakmát ebből a meg nem érdemelt megalázottságából egy kicsit kiemelni” – nyilatkozta korábban Bálint György az MTI-nek.

Nagy István agrárminiszter (k) Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője (b), és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke (j) is megjelent Bálint gazda temetésén – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Feladatot kapott, hogy a teremtett világnak azt a részét szolgálja, ami előbb volt, mint az ember” – hangzott el Bálint gazdáról Iványi Gábor lelkész beszédében. Temetésén családja, barátai, tisztelői gyűltek össze és helyezték örök nyugalomra a Fiumei úti sírkertben.