A világ legnagyobb méhe – akár 3 centiméter hosszúra is megnőhet –, a himalájai óriásméh (Apis dorsata laboriosa) termeli a világ legkülönlegesebb mézét, az „őrült mézet". Ez a pirosas, édes massza pszichotróp tulajdonságokkal bír, hatása a marihuánáéhoz hasonlítható.

A méz begyűjtése extrém kihívás. Komolyan tartani kell a méhektől, ugyanis szinte minden védőruhán átdöfnek; ráadásul hatalmas, szinte megközelíthetetlen sziklákra készítik a félhold alakú kaptáraikat. Ezek egyetlen hatalmas kasból állnak, vízszintes sziklakiugrók alján találhatók 2500 méter és 4000 méter közötti magasságban, Nepál, Bhután és India hegyvidéki területein, valamint Kína Yunnan tartományában. Azok, akik a mézet begyűjtik, a testi épségüket veszélyeztetve másznak fel imbolygó bambuszlétráikon ebbe a magasságba.

A hallucinogén méz kilója 30-50 ezer forintnyi összegbe kerül, de ezek feketepiaci árak, boltban természetesen nem kapható ez a termék. Azonban még ezen az áron sem igazán éri meg begyűjteni a mézet, figyelembe véve a kockázatokat.

A begyűjtés jövője veszélybe került, amikor Mauli Dhan Rai, "az utolsó mézvadász" elhunyt. Tevékenységét az alábbi dokumentumfilm mutatja be.

Mitől hallucinogén a méz?

A különleges méz a hallucinogén tulajdonságait olyan virágokban található toxinokból nyeri, melyekre ezek a méhek járnak tavasszal. Többek között a rododendroncserje virágából gyűjtött méreganyagot tartalmazza.

A túladagolás állítólag halálos is lehet, ezért egyre nehezebben lehet értékesíteni ezt a mézet.

Állítólag az ókorban fegyverként is bevetették, hiszen jelentősen befolyásolta a háború kimenetelét, ha az ellenséget sikerült csellel rávenni az elfogyasztására.