Tartós kínálati szűk keresztmetszet fenyegeti a globális olajpiacot – mondta a CNBC-nek Vicki Hollub, az Occidental Petroleum, azaz az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajcégének a vezérigazgatója – írja a vg.hu.

kőolaj

Az OPEC előrejelzése szerint  2025-ben a globális olajkereslet a magára találó kínai gazdaságnak hála napi 1,8 millió hordóval fog nőni – fotó: pixabay.com

Jelenleg a piacon még túlkínálat van

"Jövő év végén ellátási hiánnyal kell szembenézni az olajpiacon, mivel a világ nem tudja elég gyorsan pótolni a kifogyó nyersolaj készleteket" – nyilatkozta Vicki Hollub, az amerikai Occidental Petroleum vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a most kitermelt olaj mintegy 97 százalékát a XX. században fedezték fel, de az abból az elmúlt évtizedben csak a kitermelt nyersolaj kevesebb mint felét pótolták új lelőhelyekkel.

Néhány éven belül nagyon szűkös lesz a kínálat

– mondta Hollub a Smead Investor Oasis konferencián.

A vezérigazgató szerint egyelőre ebből semmi sem érezhető, mert a piacon túlkínálat van, ami a közel-keleti konfliktus ellenére is alacsonyan tartja az olajárakat. Az Egyesült Államok, Brazília, Kanada és Guyana rekordmennyiségű olajat termel, miközben a kereslet lassulása tapasztalható a kínai gazdaság megtorpanása következtében. A kínálat 2025 végén azonban már nem tud lépést tartani a kereslettel.

Bár a piac jelenleg sincs egyensúlyban, hiszen rövid távon visszaesett a kereslet, ugyanakkor a kínálat elégtelensége hosszú távon velünk marad

– mutatott rá.

Az OPEC előrejelzése szerint  2025-ben a globális olajkereslet a magára találó kínai gazdaságnak hála napi 1,8 millió hordóval fog nőni, míg az OPEC pluszon kívüli országok kitermelése mindössze napi 1,3 millió hordóval bővül. Az előrejelzés kínálati deficitet jelez, hacsak az OPEC+ nem növeli saját termelését.


Egyre jobban drágulhat a kőolaj

Hollub korábban a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az 1950-es évek közepétől kezdve az 1970-es évek végéig nagyjából ötször annyi olajat találtak az olajtársaságok, mint amennyit felhasználtak, de ez az arány folyamatosan csökkent, és 2023-ban már az új találatok csak a felhasználás negyedét tették ki.

Az amerikai olajvállalatok 2012-től felhagytak a feltárással, és a palaolajkészletek megcsapolására koncentráltak. Ennek az élettartama azonban sokkal rövidebb, mint a hagyományos módon kitermelt olajkészleteké. Hozzátette, hogy az energetikai átállási forgatókönyveket ki kell majd igazítani annak érdekében, hogy további olajkutatásokat tegyen lehetővé.

Az amerikai rekordtermelés és a kínai gazdaság gyengélkedése következtében az amerikai West Texas Intermediate és az északi-tengeri Brent határidős jegyzése tavaly több mint 10 százalékkal gyengült. Idén azonban mindkét referenciaár eddig több mint 1 százalékkal emelkedett, a WTI hétfőn 72,78 dolláron, a Brent pedig 77,99 dolláron állt hordónként.