Az új agrártörvény nagyon sok változást hoz a horgászok számára, a pecaverzum.hu cikksorozatban foglalja össze a legfontosabb változásokat legújabb cikkében az anyagiakkal és a halőrök ellenőrzési jogosítványával kapcsolatos elképzelések voltak a fókuszban.

Jogosulatlan horgásztatási tevékenység

Az elfogadott törvény kitér a bírságokra is. „A jövőben olyan dolgokra is bírságot lehet megállapítani, amelyekre eddig nem. Azt is lehet bírságolni, aki jogosulatlanul horgásztat. Halgazdálkodási bírságot lehet kiszabni arra, aki az adott, illetékes horgászszervezet előzetes és írásos engedélye nélkül horgásztatási tevékenységet végeztet, bevételeket szerez magának" – mondta Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese a december 15-ei választmány ülés jegyzőkönyve szerint.

A törvény 23/D. §-a szerint: „A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen vagy annak partján más által, ellenszolgáltatás ellenében szervezett horgásztatás, horgászvezetés, horgászhely-biztosítás, horgásztábor- vagy horgászverseny-szervezés, valamint más horgászati célú szolgáltatás csak a halgazdálkodásra jogosult előzetes és írásos hozzájárulásával végezhető."


A kiegészítő jegy

„A kiegészítő jegy fogalmát is helyre kellett tenni. Tavaly tartottam egy előadást arról, hogyan lehet gazdaságilag a jegyrendszert alakítani. A kiegészítő jegyek arról szólnak, hogy olyan horgászati többletszolgáltatásokat lehet beárazni, amelyek nem a szűk értelemben vett horgászathoz csatlakoznak (verseny, éjszakai horgászat, többlethalelvitel, helyfoglalás, csónakos horgászat biztosítása). Ha megnézzük a HORINFO-statisztikát, hogy a több százezer eladott horgászjeggyel szemben még mindig csupán néhány tízezres a kiegészítő jegyes értékesítésnek a száma, akkor láthatjuk, hogy messze nincs kihasználva ez a lehetőség" – mondta Dérer István.

Véleménye szerint ennek az az oka, hogy még mindig nagyon ragaszkodnak a régi sablonokhoz. Jelentős bevételi lehetőséget is látnak benne; a kiegészítő jegyes forgalom meghaladhatja az összes forgalom harminc százalékát.

Dérer István elmondta, hogy az az ötlet is felmerült, miszerint olyan jogosítványokkal ruháznák fel a halőröket, hogy bárkit ellenőrizhessenek, ne csak a horgászokat, de ez nem került elfogadásra.

Indexkép: Shutterstock