A főosztályvezető elmondta: hazánk nemzeti itala a pálinka, melynek kedveltsége arányosan növekszik a fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, majd 2017-ben már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. Hungarikumunk előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult az elmúlt 15 évben. Ez egyrészt köszönhető a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló forrásoknak.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat, és első alkalommal adták át az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" rangos címet, melyet a "Márton és lányai" pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapott.

A program 2014-ben született meg, azzal a céllal, hogy a hazai és külföldi fogyasztók megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit. Emellett fontos erősíteni a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketingcélú bemutatásra.

pálinkaA Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat – fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy elsőként vehette át a tárca különdíját. Örömmel üdvözölte, hogy a program megújult (pl. minősítés szempontjából, nevezett tételek számát tekintve stb.), ezáltal a korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára ez egy hiteles és nívós díjnak minősül – tette hozzá.