A horgászat nagyon kedvelt szabadidős tevékenység, így hát nem is csoda, hogy a regisztrált horgászok száma tavaly Magyarországon már elérte a 800 ezret. Azonban most még csak január van, így még nem lehet tudni, hogy 2023-ban hányan váltanak majd horgászjegyet. Vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket a horgászat nélkül, és amikor csak tehetik, szinte minden nap a parton vannak, de olyan horgászok is akadnak, akik a szabadságuk idején, vagy hétvégeken töltenek időt a vízpartokon.

Azonban akármelyik csoportba is tartozunk, a horgászengedély kiváltása mindenki számára kötelező, aki horgászni szeretne, és sajnos 2023-ban mindannyiunknak drágább lesz. Ráadásul nem csak az állami horgászengedély kerül majd többe, de a területi jegyek ára is emelkedni fog.

Ki jogosult a horgászengedély kiváltására?

A horgászattal kapcsolatos szabályokat a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény részletezi. A pecacsarnok.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy a törvény alapján horgászengedélyt az a személy válthat, aki harmadik életévét betöltötte, van állami horgászvizsga bizonyítványa, vagy korábbi érvényes horgászjegyét bemutatja és igazolja horgászegyesületi tagságát, valamint a horgász regisztrációt elvégezte és a kártya kiváltására kötelezettek esetén a horgász kártyát kiváltotta.

horgászat horgászbot stég

A horgászengedélyek ára sajnos emelkedni fog 2023-ban. Fotó: Pixabay

Mentességet is kaphatunk a horgászvizsga kötelezettsége és a kötelező horgászegyesületi tagság alól abban az esetben, ha a horgászni kívánó személy olyan gyermek, aki a harmadik életévét már betöltötte, egészen addig az évig, melyben 15. életévét betölti. Szintén mentesülnek ezek alól a kötelezettségek alól a súlyos testi vagy értelmi fogyatékossággal élők, amennyiben állapotukról szóló orvosi igazolásokat a horgászvizsga bizottság számára benyújtják.

Hogyan tehetünk horgászvizsgát?

Horgászvizsgát 10 éves kortól lehet tenni, és a feltétele, hogy a leendő horgász regisztrálja magát a horgaszjegy.hu oldalon, és igényeljen horgászkártyát. Ahhoz, hogy vizsgázhassunk, nem kell fizikailag rendelkezni a horgászkártyával, a regisztráció és a szükséges díj megfizetése is elég hozzá.

A horgászvizsga időpontok a horgaszjegy.hu oldalon találhatók meg, és szintén itt jelentkezhetünk a vizsgára is, amely díjtalan. Sőt, akár még vizsgafelkészítő tanfolyamon is részt tudunk venni.

Turistaként is horgászhatunk

Ha nem állandóan, csupán a szabadságunk alatt szeretnénk horgászni, arra is van lehetőség. Évente egy alkalommal ugyanis kiválthatunk turista horgászengedélyt, amely a kiváltástól számítva 90 napig érvényes, és területi jegy váltása mellett jogosít fel korlátozott feltételek mellett horgászatra.

Ehhez egy online módon kitölthető, turista horgászvizsgára van szükség. A turista horgászvizsgán 20 kérdésből 15 kérdésre kell helyes választ adni, ám ha elsőre nem is tudunk annyit a halakról, mint a nagy ho-ho-horgász, akkor se keseredjünk el, hiszen naponta három alkalommal próbálkozhatunk a teszt sikeres kitöltésével.

Hogy történik a Horgászkártya regisztráció?

A horgász regisztráció és a horgászkártya kiváltása az egyesületi tagságra kötelezett horgászok számára kötelező. Ennek érvényessége 5 év, és az ára sem változik idén, így továbbra is 2200 forintba fog kerülni. A horgaszjegy.hu oldalon lehet regisztrálni, és itt tudjuk a díjat is befizetni.

A horgász regisztrációval a MOHOSZ a horgászattal kapcsolatos okmányok nyilvántartását szerette volna egységesíteni. A regisztrációs felületen látható minden adatunk, mely a horgászattal kapcsolatos, itt válthatunk területi jegyet, illetve látjuk érvényes engedélyeinket, sőt, még korábbi fogásainkat is. A horgászkártyát horgászat során magunknál kell tartani, és ellenőrzéskor az engedéllyel együtt át kell adni az ellenőrzést végzőknek. Az ellenőrök a kártyán található QR kód segítségével tudják lekérni az adatainkat.

Állami horgászengedély árak idén

Sajnos az árak emelkedése folyamatos, így az infláció a horgászokat sem kerüli el. A horgászengedély 2023-ban a következő részekből áll:

1. Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

Ez 2019-től ingyenes. 2021-től digitális formában történik a vizsgáztatás, de a személyes megjelenés továbbra is kötelező valamely vizsga helyszínen

2. Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya

A horgász regisztráció díjmentes, a Magyar Horgászkártya ára 2200 forint öt évre

3. Horgászokmány tok

Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 850 forint.

4. Egységes állami horgászokmány (EAH)

5. Az Állami horgászjegy ára 5000 forint.

6. A Fogási napló ára 500 forint.

7. Összesen az EAH 6000 forint.

horgászat éjszaka csónak

A horgászat nem véletlenül nagyon kedvelt szabadidős tevékenység. Fotó: Pixabay

8. Szankciós ár abban az esetben, ha nem adtuk le időben a fogási naplót, 11.000 forint.

9. A kedvezményes Állami horgászjegy gyermekek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos személy részére továbbra is díjmentes.

10. Az Egységes szövetségi hozzájárulás ára 5500 forint. Ez alól mentesített a gyermek, a 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos, hiszen számukra díjmentes.

11. Az Egyesületi tagdíj egyesületenként változó, de minimum 2000 forint. Az ESZH alól mentesítettek számára 1000 forint.

Az a horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, már rendelkezik horgász kártyával, az egyesülete pedig a minimális tagdíjat kéri el tőle, 13.500 forintért válthatja ki a horgászengedélyt 2023-ban,  így tehát 3000 forinttal kell többet fizetnie az állami engedély kiváltásáért, mint 2022-ben kellett.

Összevont területi horgászengedély árak 2023-ban

- Az éves, teljes árú, felnőtt, általános országos területi jegy 98.000 forint, kedvezményezett díj esetén 72.000 forint.

- Az éves általános országos terület gyermek jegy 3000 forint.

- Az éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú 64.000 forint.

- Az éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett 48.000 forint.

- Az éves általános tiszai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú 69.000 forint.

- Az éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett 53.000 forint.

- Az éves sportcélú országos területi jegy felnőtt, teljes árú (csak versenyzőknek) 38.000 forint.

- Az éves sportcélú országos területi jegy kedvezményezett (csak versenyzőknek) 22.000 forint

Összefoglalva, a horgászengedély kiváltása 2023-ban költségesebb lesz, mint 2022-ben volt, ráadásul sajnos nem csak az engedély, de valószínűleg a horgászathoz szükséges kellékek ára is emelkedni fog.

Az aszály nem kedvez a halastavaknak sem

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk, az aszálykárok sajnos a halastavakat sem kímélték. Több, mint 120 víztestből pusztult ki teljesen a halállomány kiszáradás miatt. A  2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterületet több, mint kétharmadát érinti az aszály miatt fellépő vízhiány, tíz százalékukat kiemelten és súlyosan.

A Dunántúl nagy részén azért különösen kritikus a helyzet, mert közeli folyóvizek és csatornák hiányában a völgyzárógátas tavakba történő vízpótlás eleve megoldhatatlan. Az Alföld körtöltéses halastavai sok esetben a Tiszából vagy a Körösökből ugyan részlegesen feltölthetők, ám ez a művelet az elszálló energiaárak és a víz mennyisége után fizetendő díjak miatt rendkívül költséges. Mindez a takarmányozáshoz szükséges termények árának és a munkaerő költségének dinamikus emelkedése miatt gyakran már kigazdálkodhatatlan terhet jelent a kevés tartalékkal rendelkező ottani halgazdaságok számára is.

horgászat tó

A horgászathoz nem csak horgászbot, türelem is kell. Fotó: Pixabay

A halgazdaságokat érintő problémák a fogyasztói árak gyors emelkedésében is tetten érhetők, hiszen a termelők az élő pontyért a tavalyi 1000 forint helyett mára általában 1400-1500 forintot is elkérnek kilogrammonként. A tisztított, előhűtött hal kilója már 2600 forint körül alakul. Sajnos a tavalyi aszály okozta veszteségek az ágazatban következő évekre is kihatnak majd.

A Balatonon sem lesz olcsóbb a horgászat

A horgászjegyek árai a Balatonon is emelkedni fognak. 2023-ban 25-30 százalékos áremelkedés lenne indokolt, azonban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egy közvélemény-kutatást is alapul véve úgy döntött, hogy differenciáltan emeli az árakat – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Szári Zsolt kifejtette, hogy 2022-ben nem változtak a balatoni horgászjegy árak. Sajnos idén már árat kell emelni, így a jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok, mint a behúzós, az általános vagy a csónakos árai nagyobb mértékben növekednek. A parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek, és kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak. A gyermekjegy ára változatlan marad.

Új jegytípus, a csónakos horgászjegy drágább, mint a parti jegyek. Kedvezmény a 65 év felettieknek, az ifjúsági, valamint a 14 év alatti gyermekek számára, hogy nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak nem lajstromozott vízi járműből horgászni.

Szeptember végéig 78 ezer horgászjegyet értékesítettek, de nonprofit cégről van szó, így a tulajdonos állam nem vesz ki semmiféle osztalékot az eredmény után, a horgászjegyek eladásából fakadó bevételből állják egyebek közt a bér-, a haltelepítés vagy a halőrzés költségeit. Jelenleg ezer hektár fölötti tógazdasági háttérrel tudják biztosítani a balatoni haltelepítésket. Azonban a klímaváltozás miatti időnkénti vízhiány, a vízhőmérséklet emelkedése és a behurcolt fajok miatti halegészségügyi problémák továbbra is nagy gondot jelentenek.

A horgászatot azonban, aki teheti, ne adja fel, hiszen nagyban hozzájárul a testi, lelki és szellemi kikapcsolódáshoz.