A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádat emelt egy testvérpár ellen. A vádirat szerint bűnszervezetet hoztak létre, melynek keretében 2018 szeptemberétől 2019. április 18-ig Magyarországra Lengyelországból szállítottak heti rendszerességgel nagy mennyiségben szárított dohánylevelet kistehergépkocsival, majd azt a gyermekeik tulajdonában lévő, Nyírtelekhez közeli tanyán berendezett dohányüzemben finomra vágták, később pedig értékesítették.

A dohánylevél beszerzése a testvérpár feladata volt, míg az üzemben három vádlott dolgozott lényegében a testvérpár alkalmazottjaként.

A szárított dohánylevélből finomra vágott fogyasztási dohányt állítottak elő az üzemben, majd azt porciózták, csomagolták, szállításra előkészítették. A vádlottak egymás között virágnyelven beszéltek, a telefonban a dohányt csak „krumplinak" nevezték, a dohánytermék erősségét pedig számokkal és színekkel jelölték.

Közel 5000 kg késztermék, azaz finomra vágott dohány készült az üzemben, ahol három elektromos dohányvágó gépet is üzemeltettek a vádlottak. A terméket kilónként 3.000 forintos áron értékesítették szabolcsi és borsodi orgazdáknak, akik azt kilónként 600 forintos haszonnal a végfelhasználóknak adták tovább.


Az illegális dohányüzem működtetésével a költségvetésnek 128 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A bűnszervezetben résztvevő, a dohányüzemet működtető vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyészség, és velük szemben azt indítványozta a bíróságnak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor az előkészítő ülésen a testvérpárt öt-öt év fegyházbüntetésre ítélje, valamint négy millió forint pénzbüntetésre, illetve a bűncselekmény révén szerzett vagyont – ami fejenként 25 millió forint – kobozza el tőlük.

Illegális dohányüzem

Lengyelországból kistehergépkocsival heti rendszerességgel szállítottak nagy mennyiségben szárított dohánylevelet – Fotó: Magyarország Ügyészsége

Az üzemben dolgozó három további vádlott esetében négy év és négy év hat hónap fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség szintén pénzbüntetés és vagyonelkobzás alkalmazása mellett. A dohány továbbértékesítésében közreműködő orgazdák esetében pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.