A Földforgatók-iskolakertprogram a NAK támogatásával és a Váci Egyházmegyei Karitász koordinálásával Nógrád megye teljes területére kiterjedően, pilotprojektként valósul meg. A program célja, hogy hagyománnyá váljon az ifjúság természetes gyakorlóterepen történő környezeti nevelése, a mezőgazdasági tevékenységet megismervén segítve az ágazati pályaorientációt is.

A pályázattal lehetővé válik a felső tagozatos általános iskolások számára, hogy a kertet mint élményt, felfedezést, örömet nyújtó közeget tapasztalják meg, és élményeiken keresztül kedvet kapjanak saját területük gondozásához.

Elsődleges cél, hogy felnőttkorban igényként jelenjen meg a kertművelés, és ezt használják az önellátásuk részeként, valamint a fiatalok számára megmutatkozzanak az agráriumban rejlő lehetőségek. A projekt közvetlen célja, hogy a programban részt vevő iskolákban elősegítse a kertészeti tevékenység hosszú távon is jól működő gyakorlatát, és egyúttal hozzájárul az agrárszakképzés népszerűsítéséhez.

A program három évre szól, Nógrád megyére terjed ki, és tíz közoktatási intézménynek nyújt lehetőséget.

Pályázni 2018. augusztus 21. és szeptember 23. között lehet, további információk a http://www.foldforgatok.hu oldalon érhetőek el augusztus 21-étől.