2006-­ban az Antalt 66 fiúgyermek kapta első keresztnévként és ezzel 100-ik helyre esett, majd ki is hullott a legnépszerűbb férfinevek listájából. A teljes férfilakosságra vonatkoztatva viszont még 2011­-ben is a 34. leggyakoribb ez a latin eredetű név, melynek jelentését illetően megoszlanak a magyarázatok. A legtöbb forrás a „herceg”, „fejedelem”, „elöljáró” szavakat hozza kapcsolatba Antallal, míg más vélekedések szerint a név szóösszetétel, melynek tagjai a felfelé (ég felé, Isten felé) irányultságot fejezik ki.

Remete (avagy: Téli) Szent Antal tehetős családba született, ám árvaságra jutott. Isteni sugallatra javait elajándékozta és életét elmélkedésnek szentelte. Bölcsességeit, fiatal szerzeteseknek szóló tanácsait leveleiben hagyta az utókorra.

Szent Antal a háziállatok védőszentjeként ismert. A XVI. századig Magyarországon is megszentelték az állatokat január 17­-én és bár a szokás átmenetileg feledésbe merült, később felbukkant a Délvidéken, immár a nyári (Páduai) Szent Antal napján (június 13.).

Anyarozs

Antal a gyógyító szentek egyike. A legenda szerint ereklyéje két férfinak hozott gyógyulást egy ismeretlen kórból, mely lehetett orbánc, a bakteriális fertőzés okozta, a régi korban sokszor halállal végződő bőrgyulladás; vagy az anyarozs (Claviceps purpurea nevű gomba) okozta mérgezés. A csodatétel nyomán akkoriban minden, hasonló tüneteket mutató beteg állapotot Szent Antal tüzének (ignis St. Antonii) neveztek, ugyanis az orbáncban magas láz, a mérgezésben égető fájdalom jelentkezik. A két férfi hálából kórházat építtetett.

Az anyarozs­mérgezés tünetei szerte Európában járványszerűen jelentek meg és mivel büntetésnek tartották, sokáig nem hozták összefüggésbe a rozsliszt minőségével. A gomba megtalálható pázsitfűfélékben (pl. búza, egérárpa), de leggyakoribb a rozsban. Sikertelen években, a lassan fejlődő, hosszan virágzó, ritkásan kötődő, gyenge állományban felszaporodott és belekerült a lisztbe. A Szent Antal nyomában szerveződő közösség célul tűzte ki, hogy a rozs termesztésének és feldolgozásának megváltoztatásával csökkenti a mérgezés esélyét.

A Szent Antalról elnevezett (t­alakú) keresztet hatásosnak tartották bőrbetegség, járvány és kígyómarás ellen is. A gyógyítás annak idején imával, ráolvasással történt.

Január 17­-én, Antal napján született Alpár Ignác, akinek a XX. fordulóján tervezett épületei közül legismertebb a millenniumi épületegyüttes, a Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó Vajdahunyad vár (Budapest), de számos neoreneszánsz vagy barokkos sajátosságokat mutató fürdőépület, megyeháza, templom, iskola, egyetem, lakóház, valamint szálloda külső és belső kialakítása készült tervei alapján többek között Herkulesfürdőn, Kolozsváron, Brassóban, Pozsonyban, Belcsényben, Nyíregyházán és Sopronban.