A vádlottak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerződött partnereként tároltak 10 900 tonnányi gabonát, ebből több mint 10 500 tonnának nyoma veszett - közölte az ítélethirdetés után a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Nem jogerős

Tatár Tímea hozzátette: a nem jogerős ítélet szerint G. Gábor elsőrendű vádlott négy év börtönbüntetést, a harmadrendű vádlott két év börtönt, a negyedrendű vádlott két év hat hónap börtönt kapott, a másodrendű vádlottat egy év próbára bocsátotta a bíróság. A Debreceni Törvényszék G. Gábor vagyonának terhére 446 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, a negyedrendű vádlottat pedig kötelezte arra, hogy a jogerős ítéletet követő 30 napon belül az MVH-nak fizessen meg 4,8 millió forintot.

Hiányoznak

Balláné Szentpáli Edit tanácselnök indoklásában elmondta: a vádak közül a legnehezebb a pénzmosás bizonyítása volt, de erre is talált konkrét adatokat a bíróság, mint ahogyan egyértelműen megállapította a fiktív cégeladást is. A tanács elnöke hozzátette: a vádlottak padjáról feltételezhetően többen is hiányoznak.

Az ügy dokumentumai szerint G. Gábor 2006-ban kötött határozatlan idejű raktározási szerződéseket az MVH Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségével. Egy debreceni raktárban 3500 tonna, két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be. G. Gábor a kft. által betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig szándékos segítséget nyújtottak az értékesítésben.

Hogy csinálták?

Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el 2007 május-júniusában. A vevők - egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedő - nem tudtak arról, hogy az általuk megvásárolt - intervenciós - kukorica az MVH tulajdonát képezi, és a vádlott a tulajdonos engedélye nélkül értékesítette.

Az MVH 2007. június 5-én tartott ellenőrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceni raktárból 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyiból pedig 101,6 millió forint értékű kukorica tűnt el. Néhány nappal később a másik nyíradonyi tározót is ellenőrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi - eladhatatlan minőségű - gabona maradt, az eltűnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összességében 383,4 millió forint értékű kukorica hiányzott.

Más bűncselekmények is történtek

Az első- és a másodrendű vádlott az ügylet alibijeként két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel értékesítette céges üzletrészét. A kukorica eladásából származó bevételből G. Gábor életbiztosítási szerződéseket is kötött, összesen 45 millió forint értékben.

Az ítélet nem jogerős, az elítéltek felmentésért, enyhítésért, illetve az eljárás megszüntetéséért fellebbeztek, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.