Már csak egy szuperszúnyog hiányzott

Meggyőző bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy Etiópiában az idei maláriajárványt egy rovarirtószer-rezisztens szúnyogfaj (anopheles stephensi) Kelet-Afrikai megjelenése okozta. A felfedezés megnehezíti a betegségek megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket Afrikában, ahol a világ maláriafertőzésének 95 százaléka fordul elő. Az új faj aggasztja a kutatókat, mert az a.stephensi viselkedése eltér a többi maláriahordozóétól.

Afrikában sajnos az is bebizonyosodott, hogy rezisztencia jött létre a malária elleni gyógyszerekkel szemben. A közelmúltban nehéz volt megfékezni a járványkitöréseket, mert az egészségügyi dolgozók és a kutatók a COVID-19 világjárványra összpontosítottak. 2019 és 2020 között a maláriás fertőzések száma Afrikában 7 százalékkal, mintegy 228 millióra emelkedett.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a Dél-Ázsiában már elterjedt a.stephensi állhat a közelmúltban Kelet-Afrikában tapasztalt malária-hullámok hátterében.

Az Amerikai Trópusi Orvostudományi és Higiéniai Társaság éves találkozóján november 1-jén bemutatott adatok pedig határozottan arra utalnak, hogy a szúnyogfaj a felelős az etiópiai Dire Dawában kitört járványért. „Ez nagyon fontos munka” – mondta Seth Irish, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi, entomológusa. "Az adatok különösen meggyőzőek" tette hozzá Jaishree Raman, a dél-afrikai johannesburgi fertőző betegségek nemzeti intézetének molekuláris biológusa, mivel az a.stephensi szúnyog megérkezése előtt a maláriafertőzések nem voltak gyakoriak Dire Dawában. Az esetek azonban rohamosan megugrottak, a 2019-es 205-ről 2022-ben eddig több mint 2400-ra.

Meggyőző bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy Etiópiában az idei maláriajárványt egy rovarirtószer-rezisztens szúnyogfaj (anopheles stephensi) Kelet-Afrikai megjelenése okozta.

Meggyőző bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy Etiópiában az idei maláriajárványt egy rovarirtószer-rezisztens szúnyogfaj (anopheles stephensi) Kelet-Afrikai megjelenése okozta. Kép: Wikimedia


A kapcsolat felfedzése

Fitsum Tadesse , az etiópiai Addis Abeba-i Armauer Hansen Kutatóintézet molekuláris biológusa és munkatársai 98 olyan lakost azonosítottak, akiknél a betegségre pozitív lett. Ezután 213 olyan személyt teszteltek, akik közös háztartásban éltek ezekkel a lakosokkal, valamint 213 olyan személyt, aki olyan személlyel élt, akinek a tesztje negatív volt. Az első csoportba tartozóknál körülbelül négyszer nagyobb volt a betegség valószínűsége.

Az eredmények arra utalnak, hogy egy szúnyog is felelős a járványért, mely képes felszívni a malária parazitákat a fertőzött ember véréből, és átadni azt a közelben lévőknek. A pontos faj meghatározásához a kutatók szaporodási helyeket kerestek, és kifejlett szúnyogokat gyűjtöttek a vizsgálatban résztvevők otthonaiból. Az összegyűjtött kifejlett szúnyogok körülbelül 97 százaléka a.stephensi volt, és a kutatók több szaporodási helyet találtak azoknak a háztartásában, akiknél pozitív lett a malária.

A maláriafertőzés elleni védekezésre általában beltérben használt szúnyoghálók nem biztos, hogy működnek az a.stephensi ellen, mert az a kültéri környezetet részesíti előnyben.

Az eredmények arra utalnak, hogy egy szúnyog is felelős a járványért, mely képes felszívni a malária parazitákat a fertőzött ember véréből, és átadni azt a közelben lévőknek.

Az eredmények arra utalnak, hogy egy szúnyog is felelős a járványért, mely képes felszívni a malária parazitákat a fertőzött ember véréből, és átadni azt a közelben lévőknek. Kép: Wikimedia

Ügyelni kell a vízfelületekre

Az egyik ok, amiért a tudósok aggódnak az a.stephensi miatt az, hogy ügyesen tenyészik az ember által készített víztartályokban, például hordókban vagy kutakban, így a városi területeken gyorsan elszaporodik. Ezzel szemben más maláriát hordozó szúnyogok gyakran inkább pangó tócsákban és tavakban szaporodnak jellemzően a vidéki környezetben. Sok afrikai város rohamosan urbanizálódik, ami bőséges lehetőséget kínál az a.stephensi számára, hogy megfelelő szaporodóhelyet találjon - mondta el Irish.

A szuperszúnyog lárvái pedig különösen ellenállóak, a szúnyog a száraz évszakokban is megmarad, ellentétben más maláriahordozókkal, amelyek megfelelő szaporodási hely nélkül elpusztulnak.

Jan Kolaczinski, aki a WHO Globális Malária Programjában a vektor-ellenőrzési és rovarirtószer-rezisztencia egység vezetője hangsúlyozza, hogy a rovarok terjedésének megállítása érdekében génmódosított szúnyogok használata is felmerülhet hogy megakadályozzák például az a.stephensi szaporodását.

(Forrás: Nature)