A felhasználók számára gyomfolttérképeket is biztosít majd, amelynek segítségével kiértékelhetők a teljes szántóföldi permetezéséhez képest a megtakarítások és a tényleges ráfordítások, a felhasznált vegyszerek mennyiségeivel együtt. A Solinftec Solix permetezőrobot a napenergiát is használja a komplex automatikus munkavégzéshez.

A kis méret ne tévesszen meg senkit, hiszen ez az első példány, és ha kisebb földterületeken beválik, akkor akár nagyobb robotokra vagy önjáró permetezőgépekre is átültethetik majd a technológiát.

permetezőrobot

Solix Sprayer szelektíven permetező robot gyomosodás ellen – fotó: Solinftec

Már a gyakorlatban tesztelik

A Solix Ag Robotics a Solinftec "ALICE AI" platformját használja, amely a gépi műveleteket a termelők céljaihoz igazítva hangolja össze. A rendszert a McKinney Corporationnel, egy díjnyertes kutató-fejlesztő céggel közösen fejlesztették ki, amely egyben a gyártást is végzi.

A gép több kísérleti változata jelenleg is működik Észak-Amerikában – az Egyesült Államokban a GROWMARK mezőgazdasági szövetkezettel és a Purdue Egyetemmel partnerségben, Kanadában pedig a Stone Farmsszel és a Saskatchewani Egyetemmel partnerségben.

A gép a szántóföld alakjától és a terepviszonyoktól függően naponta akár 39 hektárt is képes kiszolgálni.

A Solinftec székhelye a brazíliai São Paulóban és az amerikai West Lafayette-ben, Indiana államban található. A vállalatot 2007-ben alapították. A cég több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik digitális alapú növénytermesztési rendszerek fejlesztésében különböző globális régiók és kultúrák számára.

Autonóm és fenntartható

A Solix permetezőrobot hasonlít a Solix cserkészrobothoz, amely 2022 áprilisa óta kereskedelmi forgalomban van Brazíliában, és négy napelemmel működik, amelyek az áramellátást biztosítják a meghajtás és a permetezőrendszer számára.

A fedélzeti AI-szoftver (mesterséges intelligencia) folyamatosan gyűjti a növényállományra, a gyomok azonosítására és sűrűségére, a betegségek azonosítására és kiterjedésére, a rovarok azonosítására és küszöbértékeire, a tápanyaghiányok azonosítására és sűrűségére, valamint az NDVI-re (Normalizált Vegetációs Index) vonatkozó információkat.

A Solix permetezőt úgy tervezték, hogy ne csak a szántóföldeket figyelje és pásztázza, mint az eredeti felderítő változat, hanem a gyomokat is felismerje és kezelje olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy a készülék felülről történő foltpermetezés helyett a növénybe permetezzen, kiküszöbölve a nagyobb gépeknél jelentkező elsodródást és talajtömörödést.

Továbbfejlesztett automatizált gyomfelismerés

A Taranis, amelynek székhelye szintén Indiana államban van, és amely Brazíliában és Izraelben is rendelkezik irodákkal, egy drónalapú mesterséges intelligencia szoftverrendszert kínál, amely szintén képes a gyomok azonosítására, és ajánlásokat ad a permetezéshez és más célokra.

Ez a rendszer milliméter alatti képfelbontással rendelkezik, amely különbséget tesz a különböző gyomfajták, rovarkárok, betegség okozta elváltozások és különböző tápanyaghiányok között. A képek a műholdas felvételekkel is kompatibilisek.

2022 márciusában a Taranis bejelentette, hogy kibővítette partnerségét a Drone Nerds drónszolgáltatóval és a dróngyártó DJI-vel. Ez lehetővé teszi a Taranis számára, hogy igen széles körű működési hatékonyságot érjen el, és növelje a mezőgazdasági kiskereskedők, szövetkezetek és gazdálkodók lehetőségeit.

permetezőrobot

A szántóföldi robotot 4 napelem látja el árammal munka közben – fotó: Solinftec

Forrás: www.futurefarming.com