Szendőfi Balázs természetvédő nem először hívja fel az emberek figyelmét arra, látva, hogy az utcákon számos helyen fűkaszákkal tevékenykednek, hogy ez a munkavégzés ilyen időjárási körülmények között teljesen értelmetlen.

Hiszen ezzel virágzásuk csúcsán, erejük teljében kaszálják le a beporzókkal teli, talajt hűtő és párolgást csökkentő gyepes területeket.

Miután korábban készített egy kisfilmet Rézsűkaszálás a Rákos-patakon címmel, illetve ő és sok más budapesti lakos hivatalos úton is nehezményezte az értelmetlen fűkaszálásokat a patakparton, néhány éve sikerült elérni, hogy a rézsűt, azaz a víz melletti, meredek részt ritkábban kaszálják.


Szendőfi szerint elvileg csak a vízszintes rész szenvedi el az intenzív kaszálást, de az is teljesen értelmetlenül, hiszen ennek a területnek nem az a funkciója, hogy emberek közlekedjenek rajta, és különösen a 30 fok feletti kánikulában ez a felület talajt hűtő, diverz élőhelyből egy kiégett hőszigetté fog válni.

Az 5 centiméternél magasabbra hagyott fű természetes módon hűti a talajt, nem engedi kiszáradni, a fűszálak pedig nem tudnak kiégni, és öntözni sem kell olyan gyakran a területet. Ráadásul ezeknek köszönhetően a beporzók is jobban érzik majd magukat a háborítatlan gyepen.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu