A kormány a vállalkozókkal fizettetné meg az ingyenes lakossági kéményseprést. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy év végén tömegesen küldött ki felszólító leveleket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy rendeljék meg a hatóságtól a kötelező kéményellenőrzést. A jogszabályok szerint csak a lakosságnak nyújthatna kéményseprési szolgáltatást - írja a Magyar Nemzet.

A  Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba elmondta: az is furcsa, hogy miközben a katasztrófavédők az óriási szakemberhiány miatt számos településen az idei évre halasztották a tavalyi évre előírt úgynevezett lakossági sormunkákat (a tüzelő-fűtő berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását), aközben cégeknek kínálják szolgáltatásaikat. Az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) levelében az úgynevezett kéményseprési törvényre hivatkozva szólítja fel fűtési rendszereik ellenőriztetésére a cégeket, nem csekély összegért.

Az idén a gázkémények után mindenkinek 1500 forint kell fizetni, akkor is ha nincs — fotó: Shutterstock

Maár Katalin érdi vállalkozó az Agroinform.hu-nak elmondta, hogy három éve megszűnt a vállalkozása mégis kapott levelet pedig ugyanazon a lakcímen az édesanyja kifizette a kéményellenőrzést. Válaszként a katasztrófavédelemnél elmondták egy címlistát kaptak ők nem tudják, hogy kinek szűnt meg a vállalkozása, ezért mindenki kapott levelet.

Egyről kétévente egyre mérsékelte a kötelező felülvizsgálatok számát a kormány legutóbbi intézkedése során. Ennek ellenére idén is a tavalyihoz hasonló nagyságú összegbe, mintegy 6,5 milliárd forintjába kerül az adózóknak az OKF „ingyenes” kéményellenőrzése.

Ez 4,2 millió háztartással számolva tavaly júliusig csak azoknak kellett fizetniük a füstelvezetők tisztításért, akiknél valóban elvégezték, és csak akkor kellett leróni a megközelítőleg 1500 forint körüli, hatóságilag megállapított díjat, amikor megtörtént a felülvizsgálat.

Manapság viszont valamennyi adófizetőnek pénzébe kerül az „ingyenes” szolgáltatás, még akkor is, ha az adott évben el sem végzik azt az épületben. Ez utóbbi könnyen megeshet, hiszen a kormányzat a gázkémények esetében évi 1500 forint kiadást jelent, még azoknak a családoknak is, amelyeknek nincs is kéményük. Az országban csaknem 650 ezer otthonban, a lakásállomány 15 százalékában van távfűtés, így ezekben az épületekben nincs szükség kéményellenőrzésre. Magyarországon hozzávetőleg ötmillió kémény van.