Az elmúlt évben ugyanis – amikor a felvásárlási árak a mélybe zuhantak – a farmerek francia társaikhoz hasonlóan visszafogták a tej- és tejszíntermelést, ami természetesen azzal járt, hogy nem tartották szinten az állatállományukatírja a Syngenta blog.

Ez persze vákuumot idézett elő a piacon, ami a felvásárlási és a fogyasztói árak emelkedéséhez vezetett, ám attól még nem lesz egyik napról a másikra több fejőstehén az országban. A farmerszövetség emiatt úgy látja, hogy az áruhiány éppen karácsony előtt érheti el a csúcspontját Nagy-Britanniában. Hasonlóképpen vélekedik Fabien Castanier, a francia keksz- és cukrászszövetség főtitkára: „A helyzet sajnos romlik, és félő, hogy év végére kifogyunk a vajból”.

vaj

Egyre többen vásárolják a margarint a vaj drágulása miatt – fotó: Shutterstock

A croissant és a briós vajigénye ugyanis 20-25 százalékos, ezért a szupermarketeknek, kávézóknak és éttermeknek „gyorsan” és „jelentősen” meg kell emelniük az árakat, hogy lépést tartsanak a vaj meredeken emelkedő árával. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor a vaj drágulása miatt nemcsak a fogyasztók, hanem egyes gyorsétteremláncok is a margarin felé fordultak, ami a háború óta elképzelhetetlen volt a szigetországban.