Koen Vandewalle belga építész Nyugat-Flandriában egy bizarr és merész ötlettel állt elő, az élhetőbb környezet kialakításán fáradozó egyesület tagjaként, egy hajtatóház belsejében építette fel lakóházát.

A Belgiumban első ilyen, üvegházon belüli, fából készült lakóépület érdekessége, hogy nem kapcsolódik semmiféle városi vagy települési közüzemi hálózathoz. A vízellátást az esővíz, az elektromos áramot és a hőt napkollektorok szolgáltatják, a szennyvíz pedig a hajtatóház derítőrendszerébe kapcsolódik be. Fűtésre a lakásnak nincs szüksége, mivel az üvegház belsejében megfelelő mikroklíma van biztosítva. Egyébként minden épületrész bio-, illetve újrahasznosítható anyagból készült.

ház

Az építész szerint rengeteget lehet spórolni egy ilyen lakóház felépítésével – fotó: Kaseco

Vandewalle januártól állandó jelleggel ebben az épületben rendezi be életét és munkáját. Meg van győződve arról, hogy egy ilyen típusú épület számos előnyt biztosít, akár lakóházként, akár közösségi épületként kívánják hasznosítani.

Bebizonyította többek között, hogy a közműellátásban és az amortizációban jelentkező megtakarítás révén egy ilyen lakóépület megépítése és 35 éven keresztül történő fenntartása mintegy 20 százalékkal olcsóbb a hagyományos épületekéhez viszonyítva.