Rodrigo Pacheco ecuadori séf

Kilenc éve tesz nap mint nap a fenntartható gasztronómiáért – fotó: Bocavaldivia Facebook

Rodrigo Pacheco ecuadori séf elkötelezett környezetvédő, amely puerto cayo-i étterme menüjén is visszatükröződik. A Bocavaldivia névre hallgató vendéglátó hely csupa egészséges és környezetkímélő ételeket tűzött étlapjára. Rodrigo arra törekszik, hogy az ételek a szántóföldtől a tányérig fenntartható módon jussanak el. 9 éve járja ezt az utat, s ezalatt, amellett, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jószolgálati nagykövete is volt, ehető őshonos növényekből álló konyhakert helyett buja "konyhaerdőt" hozott létre egy egykor kopár területen. A cnntravel.com szerint a Föld legnagyobb ehető erdeje lett az övé.

Regeneratív gasztronómia

Rodrigo így nevezi azt a fajta gasztronómiát, amit éttermében kialakított. Jól ismeri a bolygó és a növények természetét, az élet körforgását, és arra törekszik, hogy a gasztronómia segítse a klímaváltozás megállítását. Tudva, hogy sokszor az emberiség élelmezése miatt vágják ki tömegesen az éghajlatváltozás megfékezéséhez elengedhetetlen erdőket, ez az ötlet igencsak figyelemre méltó.

Ehető növényekből ehető erdő

Egy területre gyűjtötte Ecuador ehető növényeit – fotó: CNNTravel

Az erdő kialakításánál arra törekedett, hogy minden olyan elemből, amely egy erdőben fontos, megpróbáljon ehető verziót telepíteni. A lehető legjobbat igyekszik kihozni a földből, szem előtt tartva, hogy sokkal jobb állapotban hagyja a későbbi korokra a helyet, mint ahogy találta.

Összegyűjtötte a helyi ehető növényeket, a lila burgonyától a kakaón, papayán, ananászon és avokádón át a paprikafajtákig, tökfélékig.


Ahol a szívószálat is az erdő adja

Amit csak tud, a közeli természetből hasznosít. Az éttermében pl. csak papaya megszáradt szárából készült szívószálat kínál.

Pacheco szerint, akárhol élünk a világban, nagyjából ugyanazokat a termékeket fogyasztjuk. Több ezer ehető növényünk csak töredékét fogyasztjuk, de ennél nyitottabbnak kellene lennünk, ismét felfedezve a színes kínálatot. Úgy véli, ha csak kb. 20 fajta növényre összpontosítunk, a bolygónk elveszíti a biológiai sokféleségét.

"Szeretnék lehetőséget adni a gyermekeimnek, hogy megváltoztassák ezt a bolygót" – nyilatkozta.

Még a szívószálat is az erdő adja, száműzte étterméből a műanyagot

Még a szívószálat is az erdő adja, száműzte étterméből a műanyagot – fotó: Bocavaldivia Facebook

A séf étterme Facebook-oldalán is hirdeti, hogy a növényeké a jövő a gasztronómiában.

"Minél több növény van, annál klímabiztosabbak vagyunk, minél több erőforrásunk van, annál több szén-dioxidot kötünk le, annál több élelemhez juthatunk. Tehát a növények mindenképpen megoldást jelentenek az emberek számára" – vallja Pacheco.