A Facebookon a Menőgazdászok csoportjába érkezett a következő kép, ezért érdemes beszélni a kukoricát károsító golyvásüszögről.

kukorica golyvásüszög

Golyvásüszöggel fertőzött kukorica – Fotó: Gyöngyi Martin

Mi a kukorica golyvásüszög?

A golyvásüszög (Ustilago maydis) kukoricát károsító gomba, szinte mindenhol jelen van, de fertőzése és kártétele évenként változó. Egy közepes méretű golyva több mint 200 billió spórát tartalmazhat és a kukorica bármely részét megfertőzheti, a golyvák bárhol megjelenhetnek.

Károsodhat a növény szára, levele, de a kukoricacső is.

Ha erősen fertőzött a tábla és a csövet is megtámadja a gomba, nagy terméskieséssel kell számolni.

Hogyan fertőz a golyvásüszög?

A golyvásüszög a növényi maradványokon üszögspórákkal telel át a talajban. A spórák a talajon kicsíráznak és a belőlük felszabaduló légkonídiumok a szél, az eső, az öntözés, a művelő gépek és a kártevők segítségével a növényre jutnak.

A golyvásüszög sebparazita. A spórák a kukoricát sebzéseken és sérüléseken keresztül megfertőzik. A golyvás tünetek két héttel később jelennek meg, majd 8-10 nap múlva beérnek.

A golyvásüszög fertőzésnek és terjedésének kedvez meleg (26-34 °C) időjárás, valamint növeli a fertőzés esélyét minden növényi sérüléssel járó mechanikai behatás (kultivátorozás, címerezés, rovarrágás – fritlégy, kukoricamoly, kukoricabogár, gyapottok bagolylepke –, vadkár, jégeső).

Melyik kukoricatáblát fenyegeti a golyvásüszög?

A golyvásüszög fertőzésnek leginkább az aszálytól szenvedő, könnyű, homokos talajon, viharvert, legyengült növényállomány kitett.

A spórák csírázása különböző talajadottságok mellett eltérő, a homokos talaj kedvező számukra, ráadásul homokos talajról a szél is könnyen felemeli és viszi a spórákat.

Az istállótrágyázás, a bőséges nitrogén ellátás és az öntözés szintén fokozza a növények fogékonyságát a golyvásüszögre.

Kukorica golyvásüszög elleni növényvédelem

  • A fertőzés a talajból indul ki, ezért a szármaradványok mély alászántása kiemelten fontos a betegség megelőzése szempontjából.
  • A vetésforgó alkalmazása – a monokultúra elkerülése – nagymértékben támogatja a golyvásüszög elleni védekezést.
  • Kiegyensúlyozott tápanyagellátást kell biztosítani a kukoricának.
  • Optimális állománysűrűségben kell vetni.
  • A kukorica vetőmag csávázása kötelező (kivéve ÖKO termesztés). A jelenleg alkalmazott fungicides kezelések kellő védelmet nyújtanak a kórokozóval szemben.
  • Szükséges a rovarok elleni vegyszeres védekezés is, hogy ezzel is csökkenjen a támadási felület.
  • Fajtától is függ, hogy a kukorica mennyire kitett a golyvásüszög fertőzésnek, ezeket a gyenge hibrideket kerülni érdemes.