A www.group.pictet hosszabb cikket közölt Szingapúr zöldségtermesztéséről, amelyhez bizonyos növények indoor (beltéri) formában történő előállítása létszükséglet volt.

Az ázsiai törpeállam – a maga közel hatmilliós lakosságával és Budapestnél alig nagyobb területével – ugyanis a jelenleg növénytermesztésre hasznosított területét nagy részben a tengertől hódította el, a több évtizedes intenzív műtrágyázással pedig erősen kizsigerelte. Ennek hatására a lakosság élelmiszer-szükségletének 90 százalékát, sőt az ivóvíz nagy részét is külföldről kénytelen beszerezni.

Ezért kezdte el mintegy 20 évvel ezelőtt az indoor termesztést, amelyre egy építészmérnök, Jack Ng révén egy egészen különleges, a világon egyedülálló megoldást fejlesztett ki. Jack Ng több évtizedet töltött lakóházak tervezésével, ahol előszeretettel alkalmazta az üveg és az alumínium kombinációját.

A Sky Greens nevű új megoldás szerint a termesztés nagy A betű alakú alumíniumvázra szerelt, egymás fölött több szinten elhelyezett tálcákon, akár hidroponikus rendszerben, mesterséges táptalajon vagy termőföldbe ültetve és gyakorlatilag növényvédő szerek nélkül történik.

kép

A legmagasabb vázon a termőtálcák több mint 30 szinten vannak elhelyezve – fotó: group.pictet

A alumíniumváz lehet 3,6 vagy 9 méter magas, a legmagasabb vázon a termőtálcák több mint 30 szinten vannak elhelyezve. A fémvázat egy hidraulikus szerkezet lassan körbeforgatja, ennek eredményeképpen a termőfelületeket a nappal valamelyik órájában biztosan napsütés éri. A hidraulikus szerkezet egy csőrendszer segítségével a növényekre öntözővizet, illetve tápoldatot csepegtet.

Minden egyes termőtálca naponta két órát a rendszer legfelső emeletén tartózkodik, folyamatosan helyet cserélve a többi szintekkel, így azonos mennyiségű tápoldatot és napsütést kap. A tálcákon kínai kelt, salátát és spenótot, valamint ázsiai zöldségnövényeket termesztenek, amelyeknek rövid tenyészideje évente legalább tíz termést tesz lehetővé. A gyors termésváltás révén ezzel a rendszerrel a szabadföldi műveléshez viszonyítva egységnyi területen tízszer több friss zöldséget lehet előállítani, minimális víz- és vegyszer-, illetve energiafelhasználás mellett.

A kártevő rovarok támadásait különböző csapdákkal elviselhető szintre sikerül leszorítani. Szinte hihetetlennek tűnik, de a 9 m magas fémváz forgatásához mindössze 40 Wh elektromos áramra van szükség. Egy 9 méter magas torony megépítése 15.000 dollárba kerül. Így

a termesztés költsége a szabadföldinek mintegy egytizedét teszi ki.

A leszüretelt zöldségek 3 órán belül a helyi szupermarketekbe kerülnek. A rendelkezésre álló területen 2.000 ilyen állvány elhelyezésére van lehetőség, ebből 1.300 már működik.

A forradalmian új szingapúri rendszer iránt több országban nagy az érdeklődés, így elképzelhető, hogy ezt a megoldást a közeli jövőben Kínában, Thaiföldön vagy Ausztráliában is alkalmazzák.