Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a beltéri levegő sok esetben ötször szennyezettebb, mint a kültéri - írja az egy.hu

A városokban élők napjaik nagy részét zárt terekben töltik

A problémát komolyan kell venni, hiszen a  légszennyezés évente 7 millió ember haláláért felelős.  Mivel egyre többen élnek városokban, egyre többen töltik az életük legnagyobb részét zárt terekben,  így  lényegesen nagyobb mértékben ki vannak téve a szennyezett beltéri levegő okozta ártalmaknak.

Gyakoribbak az allergiaszerű tünetek: a felső légúti problémák, a bőrpanaszok, amelyeknek nehéz az okát kideríteni. Ilyenkor érdemes a beltéri levegőben lévő apró szemcsékre is gyanakodni, amelyek ott vannak a bútorokon, a nappaliban vagy a fürdőszobában.

mosó- és tisztítószerek

A tisztítószerek maradványai a levegőben is ott vannak – fotó: pixabay.com

Vegyi anyagok között élünk

Nem gondolunk rá, de tény, hogy nagyon sok vegyi anyag vesz körül bennünket: a levegőben ott vannak az illatanyagok és a tisztítószerek maradványai. Számolnunk kell a falfestékek, a különböző tárgyak ragasztóanyagainak és festékeinek, a tömítő és szigetelő anyagoknak a kipárolgásával is.

Ezek az úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC), amelyek olyan nagy arányban lehetnek jelen egy lakás levegőjében, hogy számos egészségügyi problémát okozhatnak az orr vagy a szem irritációjától kezdve a légzési nehézségeken át, akár a daganatos betegségekig.

Ismert, hogy sokat ronthat otthonunk levegőjén a kandalló használata, de azt már kevesen tudják, hogy a légfrissítők, az illatgyertyák, a vegykezelt füstölők is szennyező anyagokat, - akár több, mint százféle kemikáliát - juttathatnak a levegőbe.

Válogassuk meg a tisztítószereket is!

A norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett vizsgálatok eredményei szerint a tisztítószereinket is érdemes alaposan megválogatni. A kutatók kiderítették, hogy a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint ha húsz éven át napi 10-20 szál cigarettát szívnánk el.

Ha a levegő minőségéről van szó akkor a műszaki cikkeink sem ártalmatlanok. Egy részüket olyan égésgátló anyagokkal kezelik (brómozott vegyületekkel), amelyek lassan bomlanak le és felhalmozódnak az élő szervezetekben, negatív hatást gyakorolva az egészségünkre.

Tudtad, hogy a fénymásolás is lehet ártalmas?

Ha valaki naponta sokat fénymásol, gyakran érezhet magán felső légúti tüneteket. Ez nem véletlen, mert a fénymásolás során ózon képződik a levegő oxigénmolekuláiból, ami irritálja a szemet és a nyálkahártyákat, köhögést és fejfájást generál. Ráadásul a magas ózonkoncentrációjú levegő hosszú időn át tartó belégzése szemgyulladást, légcsőhurutot okozhat, valamint csökkentheti az immunrendszer ellenálló képességét.

A modern nyílászárók veszélyei

A mai, modern műanyag nyílászárók és a jól szigetelt falak hatékonyan csökkentik ugyan az energiaveszteséget, viszont a tökéletesen zárt helyiségekben feldúsul a levegőben a széndioxid, ami romló teljesítményhez, fejfájáshoz, egészségkárosodáshoz vezethet. Egy műszeres vizsgálat során kiderült, hogy egy hermetikusan zárt szobában reggelre, a szoba szén-dioxid tartalma a kiindulási érték akár nyolcszorosára is megnőhet. Ez ellen szellőztetéssel lehet védekezni.

Az otthonunkra nem kell veszélyes övezetként tekinteni, csak változtatnunk kell néhány megszokásunkon ahhoz, hogy a negatív hatások erejét mérsékelni tudjuk. Érdemes takarékosan bánni a vegyi anyagokkal, mesterséges illatgyertyák helyett természetes illatosítókat használnunk, aeroszol helyett pumpás kiszerelésű termékeket választanunk. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megvédése érdekében nap, mint nap.