Nagy István agrárminiszter ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy Mosonmagyaróváron ismerték fel először, hogy a mezőgazdaság csak a tudomány segítségével lehet sikeres.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet 1818. november 10-én nyitották meg.

Nagy István, az intézmény egykori hallgatója, oktatója azt is elmondta, hogy "olyanok vagyunk, mint a fatörzsbe oltott ág, szervesen beilleszkedtünk a magyar agráriumba", nincs olyan gazdaság az országban, ahol ne lenne "óvári gazdász".

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának egyik épülete a mosonmagyaróvári várban – fotó: MTI archívum / Krizsán Csaba

Soha ne feledjük, hogy az Óvári Gazdászok Szövetségéhez tartozunk, mert a gazdász társadalmon belül ez a legösszetartóbb közösség - mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy azt erősíti a gazdásztalálkozó is, hogy "az óvári gazdászok tudnak tanulni, dolgozni, ünnepelni, egymásra számítani, egy nagy közösség lenni". 
Az agrárminiszter bicentenáriumi emlékérmet vett át Szalka Évától, a mosonmagyaróvári kar dékánjától, és emléklapot Fazekas Imrétől, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnökétől.

Szintén bicentenáriumi emlékérmet kapott Nagy Frigyes egykori földművelésügyi miniszter. 
A gazdásztalálkozón zenés és gyermek programokat, valamint kiállításokat tartottak. 
A bicentenáriumi ünnepségsorozat tavaly november 10-én kezdődött.