A málnát a gyerekek és a macik is imádják.

A málnát a gyerekek és a macik is imádják. Fotó: 123rfl.com

A málnát mindenki szereti, gyerekek, felnőttek, sőt, még a maci is szívesen látogat el a málnásba. Nem is csoda, mert nagyon finom, és nagyon egészséges, ráadásul csodás illata van. Sajnos mégis egyre kevesebb kiskertben találunk belőle. Pedig ha megtudod, mennyi mindenre jó ez a csodanövény, egészen biztosan kedvet kapsz majd hozzá, hogy a te kertedben is legyen belőle.

  • A málna őshonos hazánkban. Júniustól egészen az ősz közepéig van szezonja. Egyszer termő növény, amely egy nagy hullámban érleli gyümölcseit. Azonban vannak folytontermő fajtái is, amelyek a nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig biztosítják a finom gyümölcsöt számunkra.
  • A málnanövény félcserje, ami azt jelenti, hogy a vesszői csupán két évig élnek. Az első évben fejlődnek ki, a második évben pedig elágaznak, virágot hoznak és gyümölcsöt érlelnek. Ezt követően sajnos elszáradnak. Talán ez is az oka annak, hogy bár régen szinte nem is volt olyan kert, ahol ne termett volna málna, manapság egyre kevesebbet találunk belőle.
  • A málnabokornak bojtos gyökérzete van a föld alatt, és vesszői a föld felett. Nagyon hamar termővé válik, tövei pedig akár 8-10 évig is termést hoznak.

málna

Legyen málna minden kertben! Fotó: 123rf.com

  • A málna szereti a jó szerkezetű, vízben, levegőben és tápanyagokban gazdag talajt. Nagyon szereti a vizet. Ennek oka, hogy bojtos gyökerei csupán néhány centiméterrel a talaj alatt helyezkednek el. Ez a talajréteg hamar kiszárad, ezért folyamatosan gondoskodni kell a málna folyadékpótlásáról.
  • A málnát ősszel célszerű ültetni, miután a talajt bőségesen elláttuk szerves trágyával. A sarjak sortávolsága 120 cm, a tövek távolsága 80 cm legyen.
  • Sajnos az eperhez hasonlóan van, aki allergiás rá, így erre nagyon oda kell figyelni, különösen a gyermekek esetében.
  • A málna nem utóérő gyümölcs, így csak teljesen érett állapotában szabad leszedni. Amikor a színe tökéletesen élénk, és a gyümölcs könnyen leválik a vacokról, akkor a legtökéletesebb az íze.
  • Ha kis átlátszó dobozban vásárolod, mindig fordítsd meg a dobozt, és nézd meg a gyümölcs alját is, mert könnyen lehet, hogy penészes szemeket találhatsz benne.

málna

Fagyasztás után is finom. Fotó: 123rf.com

  • Tökéletesen bírja a fagyasztást. Felengedés után szinte ugyanolyan a színe, az állaga és az íze, mint frissen szedve.
  • Alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • A leveléből készült tea görcsoldó hatású.
  • Kismamáknak is javasolt, mert segít a hányinger leküzdésében és rugalmassá teszi a kismedencei izmokat.
  • A csodás málna színűn kívül létezik még belőle fehér, fekete, sárga és lila színű változat is.
  • Latin neve Rubus idaeus, amelynek a jelentése vadszeder az Idáról. Nevét a legenda szerint onnan kapta, hogy Krétán, az Ida nevű hegyen kezdték el először termeszteni a rómaiak. Azonban van egy másik verzió is, miszerint Zeusz dajkája, Ida, éppen málnát szedett, amikor megszúrta az ujját és az ő vére színezte az egyébként fehér színű gyümölcsöt pirosra.
  • Könnyen észreveszed a levelek között megbúvó, apró málnaszemeket? Nem? Akkor kevés málnát eszel, mert ha eleget fogyasztanál belőle, akkor javulna a látásod. Ugyanis a málna nem csak finom, de még a látásromlást is meg tudja előzni, ugyanis a makuladegeneráció, vagyis a szemfenéki meszesedés egyik legismertebb természetes ellenszere.
  • A daganatos megbetegedéseket is segít megelőzni, ugyanis magas az ellagsav tartalma, amely segít a szabad gyököktől való megszabadulásban. Emellett igen magas az antioxidáns tartalma is, amely szintén nagyon hasznos a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
  • Egy maréknyi málna, vagyis körülbelül 100 grammnyi, 26 mg C vitamint tartalmaz, fedezve ezzel napi C vitamin szükségletünk mintegy egyharmadát.

A nagyi csinálja a legfinomabb málnaszörpöt a világon!

A nagyi csinálja a legfinomabb málnaszörpöt a világon! Fotó: 123rf.com

  • Gazdag káliumban, mangánban, rézben, vasban és magnéziumban, és magas a B komplex és K vitamin tartalma.
  • A hölgyek már nagyon hamar rájöttek, hogy a málna nem csak finom, de a nehéz napokon is számíthatnak rá, hiszen enyhíti a fájdalmakat.
  • De ha ez még mindig nem lenne elég, még bőrfiatalító hatása is van. Nem csak belső, hanem külső segítséget is nyújt, mert pakolásként alkalmazva is tökéletes szépítőszer.
  • A málnát nagyon sokféle módon fogyaszthatod. Eheted nyersen, készíthetsz belőle szörpöt, vagy lekvárt, és süteményekbe is teheted. Hiába édes, mégsem fogsz meghízni tőle, hiszen magas rosttartalma felgyorsítja az anyagcserét és lelassítja az emésztési folyamatokat, így sokkal hosszabb ideid fogod jóllakottnak érezni magad tőle.