A vádirat szerint egy csongrádi, valamint egy budapesti székhelyű – de Csárdaszálláson működő – gazdasági társaság a legális tevékenység után fizetendő általános forgalmi adó csökkentésére fiktív műtrágya-, illetőleg fonalbeszerzésről szóló számlákat állított be a cégek költségvetésébe – közölte Kopasz Zsolt Csongrád megyei főügyész. A jogszerű gazdálkodás látszatának fenntartása érdekében azután ugyancsak fiktív számlákat állított ki a két gazdasági társaság a bűncselekmények elkövetése céljából létrehozott szlovák gazdasági társaságoknak műtrágya-, illetőleg fonal-továbbértékesítéséről, illetőleg volt, hogy az árut a látszat érdekében ki is szállították, majd rögtön visszahozták Magyarországra. Mivel az unión belüli értékesítés után áfafizetési kötelezettség nem keletkezik, a legális beszerzéseik után az őket terhelő adófizetési kötelezettséget csökkenteni tudták a fenti módszerrel.

műtrágyaAz állami költségvetést az általános forgalmi adó kapcsán a csongrádi székhelyű cég vonatkozásában 479 millió forint, míg a budapesti székhelyű cég esetében 197 millió forint kár érte. – fotó: Shutterstock

A Csongrád Megyei Főügyészség a nyolc embert a többi között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja. A vádlottak között van az esetben közrejátszó két gazdasági társaság ügyvezetője, másik négy úgynevezett bukócég ügyvezetője, valamint az őket beszervező további két ember. Az ügyet a Szegedi Törvényszék tárgyalja majd – tette hozzá Kopasz Zsolt.