A Tiszafüredi Járásbíróság orvhalászat és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre – felfüggesztett fogházra ítélte és 2 évre kitiltotta a Tisza-folyó csaknem 140 km-es szakaszáról az orvhorgászt.

Kifogott szürkeharcsa

A kapitális szürkeharcsán található sérülések tiltott gereblyézésből származnak – Fotó: police.hu

A büntetett előéletű, a történtek idején állami horgászjeggyel és területi jeggyel is rendelkező horgászt, aki a sógorával, az ügy másodrendű vádlottjával 2021. január 23-án délután Tiszabura külterületén, a Tiszán egy motorcsónakból, törvényben tiltott, ún. gereblyéző módszerrel kifogott egy 212 cm hosszú, 56,5 kg-os szürkeharcsát.

A nyomozás során az igazságügyi halászati szakértő megállapította, a kifogott halon – amely hozzávetőlegesen egy 60 éves példány volt - található sérülések ún. gereblyéző horgászati mód folytatáshoz készített eszköztől származtak, ami tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül, ezért a gyanúsítottaknak nemcsak lopás vétség, hanem orvhalászat vétség elkövetése miatt is felelniük kellett.

A halat közösen, az egyik poroszlói halászcsárdában próbálták eladni, de ezt, a helyszínre kiérkező rendőrök megakadályozták, és a csaknem 150 ezer forint értékű zsákmányt lefoglalták.

A sógorral, az ügy büntetlen előéletű másodrendű vádlottjával szemben, aki előbb a csónakban ülve figyelt, hogy le ne bukjon társa, majd a kapitális harcsa partra vonszolásában és elszállításában is segédkezett, bűnsegédként elkövetett orvhalászat és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 240 ezer Ft pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

Indexkép: pixabay.com