Nagy István szerint nem véletlen, hogy a rendezvény három alkalommal nyerte el a kiváló gasztronómiai fesztivál címet, és a csabai kolbász 2013 óta hungarikum. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke ehhez hozzátette, bízik abban, hogy a kolbász után a fesztivál is hungarikummá válik.

Hégely Sándor, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, különösen fontosnak tartják, hogy a csabai gasztronómiai hagyományokat a következő generációkra áthagyományozzák. Törekvésüket bizonyítja, hogy az első napon, az ifjúsági kolbásztöltő versenyen csaknem 400 csapat mérkőzött meg egymással. Az igazgató egyébként a legnagyobb attrakciónak számító szombati napra 600 csapatra számít a felnőtt kategóriában, és abban bízik, hogy a vendégek száma eléri majd a százezret. Hozzátette: a kolbászfesztivál immár nemcsak a hagyományok őrzéséről és továbbviteléről szól, hanem fontos tényezője a térség gazdasági fejlődésének.

Herczeg Tamás (Fidesz), Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője visszatekintve az eltelt 21 évre elmondta, hogy az évek során több mint 1,2 millió vendég látogatta meg a fesztivált. A csapatok 6,5 tonna fűszert használtak fel, és összesen 120 kilométer kolbászt készítettek.

kolbász

fotó: csabaikolbaszfesztival.hu

Szarvas Péter (független), Békéscsaba polgármestere a város legnagyobb eseményének nevezte a fesztivált, különösen az idén, amikor megünnepelték Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a fesztivál immár nemzetközi hírnévre tett szert. A Guardian című brit országos napilap például Európa tíz legjobb őszi fesztiválja közé sorolta – mondta. Innentől már csak az marad feladatul a számunkra, hogy ehhez a hírnévhez méltók maradjunk, és évről évre öregbítsük – mondta. Fekete Péter átadta Hégely Sándornak az államtitkárság dicsérő oklevelét, egyebek között a nemzeti gasztronómiai hagyományok megőrzéséért.