A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését – írja a 24.hu a Guardian cikke alapján. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk róla, az Oxitec nevű brit biotechnológiai vállalat génmódosított szúnyogai olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit.

A cég szerint Brazíliában már sikeresen tesztelték technológiájukat – fotó: Pixabay

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzetben hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, az adatokat pedig kontrollterületek információival vetik majd össze.

A cég szerint Brazíliában már sikeresen tesztelték technológiájukat, a módszer pedig nem okozott kárt a környezetnek, illetve az emberi egészségnek. Több szakértő ugyanakkor ellenzi a hasonló beavatkozásokat, Jaydee Hanson, a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.