Többen ismerik a gombákat, azok fajtáit, éppen ezért gyakran járnak gombagyűjtésre. Egy-egy sikeres túra alkalmával számtalan típussal találkozhatunk, más kérdés, hogy ezekből mit és mennyit vihetünk haza. A vonatkozó szabályozás kimondja, hogy naponta összesen 2 kilogramm gomba gyűjthető fejenként.

A jogszabály világosan fogalmaz

Az erdők védelméről rendelkező törvény célja, hogy megóvja az erdeinket attól, hogy kihasználjuk őket, védje az erdei életközösséget, az állatokat, a növényeket, az ökoszisztémát. Csak ez teremthet mindannyiunk számára élhető és egészséges környezetet. Az erdő fenntartása, gyarapítása, valamint védelme az egész társadalom érteke.

Az állami tulajdonban lévő erdők közérdekű szolgáltatásait tehát bárki élvezheti, azonban fontos ezek megőrzése, ami mindannyiunk felelőssége. Ide tartozik az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiségű vadgyümölcs, gyógynövény, valamint gomba gyűjtése. Ennek mértékét a Földművelésügyi Minisztérium rendeletben szabályozza. Kitérnek arra, hogy személyenként naponta maximum 2 kilogramm gomba, 2 kilogramm vadgyümölcs, valamint 2 kilogramm gyógynövény gyűjthető. Amennyiben ettől többet szeretne szedni valaki, akkor az erdőgazdásodó előzetes írásbeli hozzájárulásával teheti.

Fontos: a saját részre gyűjtött gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Számít a gombászok véleménye?

A Gombászok Facebook-csoportba már közel 150 ezren léptek be. A gombászokat igencsak megosztja a téma, hogy mennyit és hogyan szabad gyűjteni. Sokan magát a szabályozást kritizálják, másik szerint nem lehet egyértelmű igazságot tenni.

Sokan azért lépik túl a 2 kilogrammos limitet, mert csak nagyon nehezen jutnak el a gyűjtőhelyre, sokszor maga a szedés sem túl eredményes. A gombagyűjtésnek azonban van szociális vetülete is, hiszen csak akkor engedhetjük meg magunknak az erdei gombát, ha el tudunk érte menni. Aki idős, mozgásában korlátozott, rászoruló, az nem engedheti meg magának, hogy hetente kimenjen az erdőbe gombát gyűjteni. Volt aki jelezte, hogy évente alig egy-két alkalommal jut el gombászni, ha talál, akkor azt szeretné hazavinni, tartósítani. Ez nem jelenti azt, hogy kárt tenne az erdőben.

Másik érv a gyűjthető mennyiség meghaladása mellet, hogy nem mindig van gomba. A termőtestek csak akkor bukkannak fel, ha egyes feltételek teljesülnek. Itt jön képbe az a tény, hogy ismerni kell a gombákat ahhoz, hogy ne menjünk potyára az erdőbe. A gyakorlottak azonban tisztában vannak vele, hogy a forró nyári napokon, eső hiányában felesleges az erdőben sétálni, hátha találnak gombát. Másrészről azonban jogos a felvetés, ha ritkán szedhető, akkor miért ne lehetne belőle bespájzolni. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy nem mi vagyunk az egyedüli gombászok, a túlszedés viszont nem jár negatív következményekkel a gombára nézve.


Tényleg így lenne?

A Greendex megkérdezett egy szakembert arról, hogy vajon tényleg nem teszünk-e kárt az erdőben, ha leszedjünk az összes gombát. Csizmár Mihály mikológus szerint még a kutatók körében is megoszlanak a vélemények, hogy miként befolyásolja a gombákat a túlgyűjtés. Ha gyakrabban előfordul, akkora az adott területen láthatóan csökken a gombák száma egy időre, a probléma viszont sokkal inkább az aljnövényzet bolygatásával van. Amíg tehát szépen szedjük le a gombákat, addig a túlszedés nem feltétlenül okoz biológiai károkat.

Kivételek vannak, hiszen nem mindegy az sem, hogy milyen gombáról beszélünk. A földalattiak esetében a szabályok mások, hiszen ebben az esetben engedélyre és papírra van szükség a gyűjtéshez. A nem körültekintő gyűjtők azonban megbolygatják a talajfelszínt, ezáltal sérül a micélium, ami hatással lehet a gombák jövőbeli mennyiségére.

A vadak is problémát jelentenek

A mikológus szerint azonban a vadak túltartása is súlyos károkat okoz az erdőkben. A vaddisznók számtalan helyen túrják fel az erdőket, amivel károsítják a talajban levő micéliumot is. Ez a gombák szempontjából rendkívül káros, ráadásul ezen a területen a talaj gyorsabban kiszárad, így nagyobb az esélye annak, hogy inváziós fajok telepednek meg az adott részen.

"Annyit szedj, hogy másoknak is maradjon."

Sokan úgy vélik, hogy egy háztartásban nincs szükség a megengedettnél több gombára, ha mégis, akkor hajlandóak többször megfordulni az erdőben. Másik viszont azt mondják, hogy annyit szedjünk, hogy mindenkinek maradjon.

Gombát gyűjteni kereskedelmi céllal is szabad, de csakis engedéllyel - fotó: pexels.com

Ha azonban sokan megszegik a szabályokat, akkor az egyre több munkát jelent, hiszen a gomba kevesebb lesz, nagyobb területet kell érte bejárni. Egy etikus gombász semmiképpen nem szed nagyobb mennyiségben a megengedettnél, hiszen ezzel veszélyezteti, hogy a többi gombász is erdei finomsággal térhessen haza. Legalábbis egy szép világban így lenne, de ettől itthon nagyon távol állunk.

A törvénynek elsősorban a megélhetési gombaszedők miatt van értelme, ebből azonban nagyon kevés van Magyarországon, hiszen igen ritka a jó terület. Ennek ellenére sokan illegálisan, kereskedelmi céllal, nagyobb mennyiségben gyűjtik a gombákat. A tevékenység nem tilos, azonban engedélyhez kötött.