Sikeres, nagyüzemi növénytermesztés manapság öntözés nélkül nehezen képzelhető el, ugyanakkor a rendelkezésre álló öntözővíz a legtöbb országban csak erősen korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

Mesterséges intelligencia alkalmazásával dolgozták ki az új módszert

Az üvegházi berendezéseket gyártó és forgalmazó, holland Van der Ende csoport szakértői viszont – több sikeres újítás mellett – mesterséges intelligencia alkalmazásával olyan új, speciális módszereket dolgoztak ki, amelyek az üvegházakban az öntözővíz mennyiségének növelése nélkül is kielégítik a növények vízigényét – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.

A holland, víztakarékos módszereket amerikai termesztők is alkalmazzák

A növénytermesztésben ugyanis világszerte a víz lett az új arany, ezért annak takarékos használata érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni, bár az üvegházi termesztésnek a vízhasználaton kívül számos egyéb kihívásnak is meg kell felelnie.

Az öntözővíz mennyiségének növelése nélkül is ki lehet elágíteni a növények vízigényét – fotó: pixabay.com

A holland, víztakarékos módszereket ma már amerikai termesztők is alkalmazzák

A holland rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vízből teljesen kivonja a nátriumot, és az öntözőcsöveket ultraszűrés segítségével teljesen megtisztítja a vírusoktól, baktériumoktól és gombáktól, ami lehetővé teszi az öntözővíz ismételt felhasználását.

A másik újítás a „nagy teljesítményű fordított ozmózis" alkalmazása, amely további ballaszt anyagokat távolít el az öntözővízből.