Itt a tavasz, kell-e félnünk a méhpusztulástól?
A fokozott és szigorított hatósági ellenőrzés, a folyamatos vizsgálatok ellenére sem derült fény teljes mértékben a 2018-ban történt tömeges méhpusztulás okaira.

Új gyomirtó szer, ami a legagresszívebb gyomokkal is elbír
Napjainkban egyre komolyabb problémát okoznak az évelő kétszikűek, pl. libatop, keserűfűfajok, varjúmák, valamint külön kiemelve a mezei acat (Cirsium arvense). De létezik bevált módszer az acat ellen. Az acat tőlevélrózsás állapotában történő irtásával egyértelmű versenyelőnyre tett szert az Express® technológia, lényegesen kedvezőbb hektárköltséggel a versenytársakhoz képest.

Új készítmény a szőlő kártevői ellen
A Bayer Hungária Kft. növényvédő szer üzletága nagy sikerű évindító tanácskozássorozatot tartott február végén a szőlősgazdáknak. A Pannonhalmán tartott rendezvényen az Agroinform is ott volt.

Moszkvában óriási beltéri farm építése kezdődött el
A beltéri farmokkal a szállítási költségek és veszteségek megtakarításában, valamint a fogyasztók abszolút friss árukkal való kiszolgálásában a hagyományos termesztés nem tud versenyezni.

növény

Az új létesítmény a világ legnagyobb beltéri farmja lehet – illusztráció: Pixabay

Szójavetőmag, ami aranyat ér
2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron termeltek szóját, az országos termésátlag megközelítette a 3 t/ha-t. A termelési kedvet azonban továbbra is csökkenti a zöldítési támogatás előírásaiban bekövetkezett kedvezőtlen változás. Sokak számára felmerült a kérdés, hogy szabad-e szóját tovább termelni, és ha igen, akkor milyen fajtát válasszanak.

Már 400 000 hektáron segítettek növelni a termést és csökkenteni a műtrágyaköltséget
A túl kevés és a túl sok tápanyag is károsan hat a növények fejlődésére, és akár komoly hozamcsökkenést is okozhat. Idén 5 éves a Timac AGRO Hungária YIELD SERVICE szolgáltatása.

Új, veszélyes betegség fenyegeti a szőlőt
A Pierce betegség kórokozója számos növényfajt képes megfertőzni, gyümölcsök és dísznövények is veszélyeztetettek, és akár a szőlő is.

Hogyan termelnek a díjnyertes borászok?
Mátrai, tokaji, villányi és a badacsonyi borok az idei SynVino-díjasok. A készítőikkel beszélgettünk.

Több mint 500 milliós támogatást kap a fűszerpaprika-ágazat
A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében azonnali intézkedésekre van szükség, ezért még idén több mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Kalocsán a helyi és környékbeli fűszerpaprika-termelőkkel folytatott egyeztetéseket követően.

paprika

Csökken a fűszerpaprika hazai vetésterülete – fotó: Pelsőczy Csaba / AM

Sürgős lenne a drónok használatának szabályozása
A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

A cél az agrárvállalatok igényeire szabott banki szolgáltatások kialakítása
A Budapest Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői stratégiai megállapodást írtak alá azzal a céllal, hogy a jövőben közösen segítsék a magyar agrárium versenyképességének növekedését.

Mire számíthatnak idén a szőlősgazdák?
Ahogy más kultúránál is elmondtuk, úgy itt is megállapítható, hogy a szőlő növényvédelmében rendkívüli helyzet nem fordult elő 2018-ban, de eseménytelennek semmiképp sem minősíthető a mögöttünk levő évjárat.

Hogyan lesz igazán megbízható az élelmiszer?
A vásárlók sokkal nagyobb eséllyel döntenek egy olyan termék mellett, melyről a termesztési-tenyésztési és a feldolgozási szakaszból is szerezhetnek információkat.

kép

Egyre inkább fogyasztói elvárás ismerni a termék eredetét – fotó: GS1 Magyarország

EP: Igazságosabb bánásmódot kell biztosítani a gazdálkodóknak
Az élelmiszer-ellátási lánc legsérülékenyebb szereplői a kisvállalkozók és a gazdálkodók. Az Európai Parlament a védelmük érdekében új szabályokról szavazott március 12-én.

Így védekezzünk a parlagfű ellen napraforgóban!
A napraforgó gyomirtása csak akkor lehet igazán sikeres, ha a gazdálkodó integrált szemlélettel maximálisan kihasználja az agrotechnikai védekezési lehetőségeket is.

Mi lesz a vetőmagbunkerrel, ahol egy globális katasztrófa esetére őrzik a vetőmagokat?
Mint tudjuk, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a Svalbard Global Seed Vault, vagyis az idén 11 éves Nemzetközi Magbunker. Ezt azért hozta létre a norvég kormány 2008. február 26-án, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Shutterstock