Győrffy Balázs, a NAK elnöke köszöntőjében azt mondta, a kamara olyan szolgáltató típusú szervezetként kíván működni, amely a napi gazdálkodási gyakorlatban szeretné segíteni a tagokat. Ezek a központok - melyekből még az idén továbbiakat adnak át a tervek szerint - lehetővé teszik, hogy egy helyen sokféle információt, például katasztrófavédelmi, pénzügyi szolgáltatói vagy inputanyag-előállítóiakat biztosítsanak a gazdálkodóknak.

Elmondása szerint az elmúlt egy év igazolta, hogy igény van az ilyen központokra, és az eddig tapasztaltakat felhasználják a következő centrumok kialakításakor. Kitért arra is, hogy a központokban megjelenik a 650 fős falugazdász-hálózat is, amely 2014. január elseje óta mintegy 1000 milliárd forint termelési pályázati segítséget tudott nyújtani a gazdálkodóknak, valamint munkacsoport létrehozását tervezik, amelynek segítségével időben és gyorsan tudnak pénzt juttatni a gazdálkodóknak. Jelezte azt is, hogy a Magyar Államkincstár a november 30-án záruló időszakban mintegy 208 milliárd forint előleg kifizetésére készül.

Győrffy Balázs, Jakab István és Darabos Tamás – Fotó: NAK

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arra emlékeztetett, hogy a következő 10 évben nagy súlya lesz a felhalmozott tudásnak a mezőgazdaságban, amelyet a hazai adottságokhoz kell igazítani a versenyképesség érdekében, ehhez pedig szükség van arra a hálózatra, amelyen keresztül el lehet jutni a gazdálkodókhoz. Jakab István szerint a NAK kialakult szervezettsége, tudása, ereje képessé teszi a magyar gazdákat arra, hogy bármely ország gazdáival versenyezzenek.