A vörös tűzhangya rendkívül sikeresen terjed a világban, de Európát eddig elkerülte – mostanáig, írja a raketa.hu.

A tűzhangya-rokonúak nemzetségének egyik legveszélyesebb tagja, a vörös importált tűzhangya (Solenopsis invicta) eredetileg Dél-Amerikában őshonos faj, de gyors terjeszkedésének következtében már Közép-, és Észak-Amerikában, valamint 2001 óta Ausztráliában és 2003 óta Kínában is megtelepedett, ahova természetesen, a kereskedelmi hajókkal jutott el.

Egészen eddig az európai kontinens azok közé tartozott, ahol nem volt jelen a hangyafaj, de egy friss felfedezés szerint az európaiak számára megnyugtató helyzet néhány éve megváltozott. A spanyol szakértők által elvégzett kutatás szerint az invazív faj Szicíliában talált új otthonra, ahol Szirakúza városában nemcsak egy-két példányt, hanem egy teljes, jól kiépült hálózatot fedeztek fel, összesen 88 fészekkel az átfésült öt hektáros területen.

A tudósok előrejelzése a tűzhangyákat illetően baljós, de más szempontból nézve pozitívnak is elkönyvelhető: egyfelől jó hírt jelenthet, hogy a modellek alapján Európa területének csak 7%-át ítélték a tűzhangyák potenciális letelepedéséhez ideális helyszínnek, negatívumot jelent ugyanakkor, hogy az éghajlati és időjárási viszonyokat figyelembevéve előbb-utóbb a legtöbb európai nagyváros megfelelő életteret nyújthat számukra. Márpedig az emberek és a tűzhangyák korántsem kompatibilisek egymással: a faj egyedei agresszíven támadnak, csípésük fájdalmas, egyes esetekben lázat, vagy akár halálos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot is kiválthat.


A mezőgazdaságra gyakorolt hatásuk szintén nem elhanyagolható, mivel az állat-, és növényállományok rongálásával milliárdos károkat okoznak és jelentősen csökkentik a biodiverzitást is. Kínában a vizsgálatok szerint a helyi rovarfajok számát több mint 30%-kal redukálták, ami kihatással van az ökoszisztéma egészére. Mivel a hangyák egyik kedvelt táplálékát a növények magjai és csírái jelentik, ezért egyes növényfajok szaporodását akadályozzák és a talaj kémiai összetételét is megváltoztatják a föld savasításával.

Az Egyesült Államokban, Kínában és Ausztráliában már rendszeres irtásokat végeznek, amelyhez többek között az S-metoprén szert használják. Ez egy növekedésgátló anyag, nem öli meg azonnal az állatokat, de gátat szab a szaporodásuknak. A tűzhangya telepek megsemmisítésére egyébként a legjobb módszer a királynő eltávolítása, mivel az a dolgozókkal ellentétben akár több évig is élhet és szaporodhat.