A francia Solveo Energies egy 3500 négyzetméteren elterülő, 247 kW teljesítményű agrofotovoltaikus létesítményt fejlesztett ki, amely a délnyugat-franciaországi Pyrénées-Orientales-ban található sárgabarackfarm védelmét szolgálja.

A gazdaság egy ideje aszályos időjárással küzd, a régióban általános problémát jelent a csapadékhiány. Az agrofotovoltaika lényege, hogy a mezőgazdaságot napelemes energiatermeléssel kombinálják. Megfelelő tervezéssel nemcsak energiakiadásait csökkentheti az érintett gazdaság, hanem a termelési körülményeket is javíthatja. A Cultiveo Dynamic algoritmus lehetővé teszi a mikroklimatikus szabályozást az árnyék vagy a fény előnyben részesítésével a gyümölcsös igényeinek megfelelően. A rendszer több érzékelőt használ, amelyek valós időben figyelik a környezeti körülmények alakulását.

„Elsőbbséget biztosítunk a mezőgazdasági termelésnek és a fák igényeinek, a fényeloszlást úgy terveztük és irányítjuk, hogy megtartsa, sőt intenzív éghajlati események során javítsa a mezőgazdasági termelési feltételeket" – emelte ki Pierre Guerrier, a Solveo Energies vezérigazgató-helyettese. Mint hozzátette, a rendszer természetesen, a fotovoltaikus rendszer az energiatermelés feltételeihez is igazodik a panelek ritkább elhelyezése és nagyobb magassága, vagy azok dőlésszöge révén.Clémentine Jardon, a vállalat mérnöke a Francia Agrárkutatási Intézet (INRAE) és a Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Nemzetközi Együttműködési Központ (CIRAD) szakmai támogatásával követi nyomon a kajszibarackfák növekedését és termelékenységét. A begyűjtött adatokat a Francia Agrárgazdasági Kutatóközpontnak is továbbítják.

„Néhány éve egy hőhullám miatt elvesztettük a gyümölcsösünk egy részét" – nyilatkozta Pierre Pratx, egy másik gazdálkodó, aki szintén a Cultiveo Dynamique rendszerrel gondozza növényeit. „Ezekkel a panelekkel most már meg tudjuk védeni a kajszibarackot az ilyen szélsőséges hőmérsékleti értékektől. A szükségleteknek megfelelően tudjuk majd szabályozni a panelek forgatását: tovább nyithatjuk őket, hogy a fák több napfényt, vagy bezárhatjuk, hogy több árnyékot kapjanak" – mondta.

Indexkép: Pixabay

Forrás: alternativenergia.hu