A földieper és egyéb gyümölcsök szüretelése a legtöbb országban komoly munkaerő gondokkal jár együtt. Ezt a munkaerőhiányt robotokkal könnyen át lehetne hidalni, de egy gyümölcsbetakarító robot ára meglehetősen magas. Különösen úgy magas, hogy használata évenként rövid időszakra korlátozódik. Ezért a legtöbb gyümölcstermesztő vállalatnak nem éri meg gyümölcsbetakarító robotot megvásárolni.

Friss eper – Fotó: pixabay.com

A Tortuga AgTech startup cég, amely az utóbbi években egy egész robot flottát fejlesztett ki, megoldást talált erre a problémára: nem kell megvásárolni, elég kikölcsönözni a szüretelő robotot – írja a freshplaza.com, angol nyelvű hírportál.

Gyakorlatban ez úgy történik, szüret (például eperszüret) idejére a cég a szüretelő vállalat rendelkezésére bocsátja a megfelelő robotot, aki ellentételezésül a leszüretelt mennyiség után egy előre meghatározott használati díjat fizet. Így a szüretelőnek nem kell hatalmas befektetéssel kifizetni a robot magas árát, viszont lehetősége van robotizálni a szüretet. A folyamatos együttműkdés során a mezőgazdasági cég megismerheti a robot teljesítményét, és kölcsönös bizalmi kapcsolat alakulhat ki a bérbeadó vállalattal.