A program részleteiről az Agrárminisztérium (AM) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) közös sajtótájékoztatóján számoltak be.

Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára üdvözölte az AGRYA által januárban indított Vidék élet, fiatalok vidéken címmel indított programcsomagot. Míg a Vesd bele magad! kezdeményezéssel a gyerekek a kertészkedéssel ismerkedhettek meg, addig a most megjelent felhívás által

a fiatalok bepillantást nyerhetnek egy működő gazdaság mindennapjaiba, és megismerkedhetnek a vidékkel.

Az államtitkár hangsúlyozta a generációváltás szükségességét a mezőgazdaságban. Úgy vélte, hogy e programok vonzóvá tehetik az agráriumot a fiatalok számára.

gazdaság

A programban résztvevők egy működő gazdaságban tölthetnek el egy hetet – fotó: Bélik András

Kesjár Kamilla, az AGRYA társelnöke elmondta, hogy a Vidék Kaland Programra 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várják.

A pályázaton kiválasztottak egy hetet tölthetnek el fiatal gazdák által irányított gazdaságokban.

Jelentkezni a www.videki-fiatal.hu/videk-kaland weboldalon elérhető űrlap kitöltésével lehet, ugyanitt érhető el a pályázat részletes leírása is.

A városi fiatalokat fiatal gazdák fogadják. Azok a gazdák, akik csatlakoznának a programhoz, szintén április 18-ig tehetik meg az AGRYA weboldalán.

Kesjár Kamilla kitért arra is, hogy a Vesd bele magad! programban ezer csomag vetőmag kiosztását tervezte az AGRYA, ami az előzetes elképzelések szerint Fejér és Csongrád megyére korlátozódott volna, de a más megyékből érkező érdeklődés miatt országossá vált. A felhívásra közel 1300 család jelentkezett, közülük 944 család teljesítette a pályázat minden feltételét.

Gémes László, a Vesd bele magad! program Csongrád megyei koordinátora szerint a kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a megyében 27 település, 121 családjához érkeztek vetőmagok, a legtöbbet, 40-et Szegedre küldték.