Ezúton is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a legújabb játékunkra, amelyben Magyarország Kedvenc Locsolóversét keressük. Küldje be nekünk a kedvenc húsvéti költeményét és nyerje el ajándékcsomagjaink egyikét!

A hollókői locsolkodás az UNESCO világörökség része – fotó: Shutterstock

Hagyományos és modern tojásfestés - természetesen, otthonról!

A húsvét hétfői hagyományunk a locsolkodás, amiért a legényeknek a menyecskéktől cserébe festett, hímes tojás jár. A tojás díszítésére ma rengeteg tabletta, festék lapocska, por és matrica áll rendelkezésre a modern hölgyek számára, de nem volt ez mindig így...

Csak természetes alapanyagokkal is lehet szép húsvéti tojásokat festeni – fotó: Agroinform.hu

Elevenítsük fel a hagyományainkat! Miért a nyúl hozza a húsvéti tojást?

A húsvét, a vallási vonatkozásai mellett, egyben a természet újjáéledésének ünnepe is – és már a kereszténység előtti időkben ünnepelték ezt az időszakot.

Koltay Erika néprajzkutató magyarázatán túl böjti játékokról és a húsvét szimbólumrendszeréről is szól a cikkünk.

fotó: Shutterstock

Meghozzuk a kedvét a magyar óriásnyúl tartásához!


Húsvét közeledtével újra megkeressük a magyar óriásnyúl tulajdonosokat – és azokat a gazdákat, akik szívesen kezdenének nyulászkodni. – Cikkünkben tájékoztatunk a "nyúlcsere programról" is!

Minden napra egy tojás! – A Föld távoli tájairól

 

Cikkünkben bemutatjuk a legdrágább, a legszebb, a legkisebb és legnagyobb tojásokat, amelyeket a világ különböző tájain termelnek a gazdák.

A húsvét közeledtével talán végre elvonultak a jelentősebb fagyok, így eljött az ideje, hogy beüzemeljük a keltetőgépeket!

Keltetni márpedig mindenki tud – és ezt be is bizonyítjuk!

 

Nyomtatható keltetési táblázatot készítettünk, amely letölthető a cikkből!

Hegedüs Tibor, a baranyai tájfajta tyúk fajtagazdája egy olyan nyomtatható keltetési táblázattal lepte meg a tenyésztőit, amely segítségével bárki sikeresen keltethet tyúktojást házilag. A táblázat nem "szentírás" és azt sem jelenthetjük ki, hogy a legbiztosabb módszer. – Ám a leírtak betartása mellett bárki élvezheti a sikeres keltetés örömeit.

Baranyai tájfajta csibék egy sikeres keltetés eredményeképpen – fotó: Bugyinszki Péter, Tótkomlósról

A nyulász, aki kutat, barkácsol és főz

Mihez kell értenie egy régi vágású nyúltenyésztőnek ahhoz, hogy felvegyék a munkája gyümölcsét a Baranya Megyei Értéktárba? Mindenhez!

– Cikkünkben bemutatunk egy iparos nyulász fiatalembert Baranyából, aki megőrizte ősei hagyományait.

Nagy János és az ifjabb nyulász, Nagy Bálint Ákos – fotó: Nagy János