Gyökös Ádámmal, a Farmgép Kft. üzletágvezetőjével elemezzük a Kertitox Revolution 3000 isobusos vontatott szántóföldi permetezőgépben rejlő lehetőségeket.

– Tiszalúc határában tartottatok géppróbát, amely során Nitrosol kijuttatást láttunk búzatáblán. Miért döntöttetek úgy, hogy a vírushelyzetben is demóztok?

– Fontos megjegyeznünk, hogy nem demózni készültünk, hanem egy új Kertitox Revolution 3000-et szállítottunk és üzemeltünk be tiszalúci partnerünknél „ha már úgyis itt vagyunk” alapon adta magát a lehetőség, hogy egy ilyen, oktató témájú üzenettel videót készítsünk. Termékeinket a magyar gazdák ötletei, igényei alapján fejlesztjük. Az a minimum, hogy a fejlesztések eredményeit, azok használatát megosszuk velük. A koronát a nap végére a 100%-ban müködő gép és annak hibátlan munkavégzése tette fel.

Kertitox 3000 permetezőgép

Kertitox 3000 permetezőgép – fotó: Farmgép Kft.

Bemutatókra, vagy ahogy említette demózásokra lenne igényünk – mint ahogy másnak is –, de a jelen helyzetben erre nincs lehetőség, viszont a videók nagy segítséget nyújthatnak a gazdáknak, az újdonságok megismerése, akár azok használatának elsajátítása terén.

A videón egyébként még az is látszik, hogy milyen könnyen, gyorsan kezelhető eszközről van szó. Maga a technológia ugyanúgy fellelhető más, nagyobb beruházást igénylő, nyugati gépeken is, hisz ezeket szabvány szerint készítik, írják elő, így nem kell csodálkozni, hogy a mi gépeink ugyanolyan gyorsan és biztonságosan kapcsolódnak az erőgép bármilyen ISOBUS-kompatibilis termináljához, a munkát ugyanolyan precízen végzik el.

– Láthattuk, ahogyan a Farmgépes szervizautóból egy komplett műhelyt varázsoltatok egy szempillantás alatt. Minden partnerhez ekkora felszereltséggel érkeztek?

– Igen, büszkén mutatjuk meg ilyenkor egy videó alkalmával is, hogy milyen jól felszerelt szervizautóink és milyen felkészült szervizes szakembereink vannak. Látszik, hogy a kisujjukban van a szakma – és szeretik is, amit csinálnak.

Fontos megjegyezni, hogy gépeinkhez minden alkatrész rendelkezésre áll, polcon van, nem kell napokat-heteket várni, mivel gyártók vagyunk, nem kereskedők.

Kertitox 3000 permetezőgép

Szakszerű szerviz, hibátlan munkavégzés – fotó: Farmgép Kft.

Ami az autókat illeti, minden partnerhez más-más kéréssel kapcsolatban szállunk ki, ezért az autóinkat is a legszélsőségesebb igényekre készítjük fel. Ugyan nem jellemző a meghibásodás gépeinkre, sőt, legtöbbször kezelési hibából erednek problémák és alkatrészre igények, de ezeket 24 órán belül tudjuk biztosítani a Kertitox tulajdonosok számára, sőt még felhívjuk a figyelmüket az alkatrész cseréjével, vagy felhasználásával kapcsolatos egyéb odafigyelnivalókra is.

Traktor gumiabroncs permetezőgépFokozott kényelem, és nagyobb haladási sebesség! Pneumatikus rugózású tengely és fékerő-szabályzás! – fotó: Farmgép Kft.

Láthattuk még, ahogy Faragó Károly szerviztechnikusunk oktatást tartott a gép beüzemeléséről és használatáról. Természetesen az oktatás minden általunk gyártott permetezőgép mellé jár a gazdálkodók számára.

Ilyenkor el lehet lesni apróbb praktikákat is, de az alapvető kezelési technikákat biztosan minden új tulajdonos el tudja sajátítani. – fűzte hozzá Gyökös Ádám.

– Amikor behuppanunk a traktorfülkébe, akkor ér minket az első pozitív meglepetés, hiszen a permetezőgép egy, a géptől teljesen független, már meglévő terminálról vezérelhető, szinte minden folyamat a vezetőülésből kezelhető.

Mit kell tudni az ISOBUS adta lehetőségekről?

Mivel nem szükséges minden traktorhoz és munkagéphez más és más egyedi terminál, ezáltal standardizálja a vezérlési beállításokat, csökkenti a csatlakozási és szerelési időt, minimalizálja a beépítési és kapcsolási problémákat, hibákat. A rendszernek köszönhetően, egy ergonomikusan kialakított univerzális vezérlőegységen keresztül az összes vezérlési funkció elérhető. Típustól és felszereltségtől függően a precíziós gazdálkodáshoz hasznos alkalmazásokkal bővíthető, illetve tökéletesen illeszthető az RTK pontosságú GPS eszközökkel, automatizálva a kijuttatást. Internetes kapcsolat révén lehetővé teszi a távdiagnosztikát, a dokumentálást, a telekommunikációt a webszerverekkel, asztali számítógépekkel és okostelefonokkal.

A professzionális vezérlési lehetőségek által, olyan funkciók váltak elérhetővé a megrendelőink részére, mint pl. csúszáskontroll kiegészítővel felszerelt aktív nyomkövetővel ellátott vonószerkezet, automatikus fúvókaváltás, szórófejenkénti szakaszolás, állandó nyomású recirkulált permetlérendszerrel kombinálva.

A nagyobb teljesítményű, korszerű traktorok esetében, akár használható az erőgép saját terminálja is az ISOBUS-os permetezőgépeink vezérlésére.

Amennyiben a felhasználó traktorában nem áll rendelkezésre az ISOBUS csatlakozási lehetőség, úgy egy beépítő készlettel tudunk segíteni ezen, hogy akár azonnal dolgozni tudjon a permetezővel és bármely más, egyéb ISOBUS-os munkagépével egy tetszőleg ISOBUS-os terminálon keresztül. Tehát egy MTZ „felokosítása” sem akadály többé, hogy precíziósan gazdálkodhasson.

Kertitox 3000 permetezőgép

Csúcsminőségű technológiákkal is megrendelhető gépek – fotó: Farmgép Kft.

– Mi a Farmgép Kft.-nél prémium permetezőgépeket gyártunk – a saját fejlesztések mellett pedig olyan kiválóan bevált, csúcsminőségű technológiákkal is megrendelheti gépeinket, mint például a Müller Elektronik magas színvonalú vezérlő eszközei, és alkalmazásai. Egyre több partnerünk felismeri, hogy nem kell külföldön gyártott permetezőgépet vásárolnia, hiszen a magas minőségű eszközöket nálunk is megtalálják – miközben a hazai termékvásárlás előnyeit is élvezhetik.

– A meglévő terminál mellett egy joystick is található. Ezt miért építettétek be?

– A gépkezelő dolgát szeretnénk a lehető legjobban megkönnyíteni és leegyszerűsíteni a kezelőszervek megoldásaival. A kezelőkonzol felületén egy kézzel egyszerre csak egy gombot tudunk megérinteni – és ha bármi miatt gyakrabban kell a keretet mozgatni, vagy egyéb parancsot is ki akarunk adni egy időben, akkor erre tökéletes megoldás a joystick-vezérlés.

Kertitox 3000 permetezőgép

A beállítások gombokkal történnek, de a finomhangoláshoz joystick-vezérlés is rendelkezésre áll – fotó: Farmgép Kft.

A keretdöntő-funkciót is megmutattuk a videóban, amely a permetezőgép finomhangolása után a joystick segítségével nagyon aprólékosan beállítható.

Kertitox Isobus-szal vontatott szántóföldi permetezőgép

Kertitox Isobus-szal vontatott szántóföldi permetezőgép – fotó: Farmgép Kft.

Mielőtt a Revolution részletes technikai paramétereibe merülnénk, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a hazai gyártású permetezőgépeink kiváló ár-érték aránya mellett nagy előnyünk az, hogy vásárlóinkat rövid határidővel ki tudjuk szolgálni – amely a pandémia időszakában több külföldi gyártású munkagép esetében hosszú ideig is elhúzódhat.

A Farmgép Kft. KERTITOX REVOLUTION gépcsaládja kompakt mérete és átgondolt, gyakorlati tapasztalatokból merített konstrukciójának köszönhetően könnyedén vezérelhető.

"Olyan permetezőgép, amit nem csak használ a gazda, de szeret is."

A felhasználó stabilan, minden haladási körülmény között, bármely növénykultúra védelmét biztosító hasmagasság mellett dolgozhat.

A REVOLUTION gépcsalád esetében választható merev-, vagy automata nyomkövető vonórúd, így a taposási károk közel nullára csökkenthetők!A traktor fülkéjéből vontatási üzemmódba kapcsolható az eszköz – és választható a vonulás és munkavégzés opció is.A REVOLUTION gépcsaláddal meredekebb terepviszonyok között is biztonsággal dolgozhatunk, ugyanis rendelhető csuszás-kontroll kiegészítő az aktív nyomkövetővel ellátott vonószerkezet mellé, ami meggátolja a vontatmány nyomvonalból való kitérését, extrém körülmények közt is.

A REVOLUTION gépcsalád permetezői alapfelszereltségben hidraulikus felfüggesztésű, fékrendszerrel szerelt, állítható nyomtávú lengéscsillapított futóművel készülnek.

A nagyobb kényelem és gyorsabb haladási sebesség érdekében pneumatikus rugózású tengellyel és fékerő szabályzással is rendelhetők az eszközök!

Az egyszerű gyakorlati működtetés érdekében a kezelőelemek bal oldalon, a vezető oldalán kerültek kialakításra. A kezelő emelek között megtalálható a 35 literes szintezhető rozsdamentes vegyszerbemosó, kézmosó tartály és a kiépített feltöltő csonk. A permetlérendszer funkcióit egy logikusan és esztétikusan elrendezett szívó- és nyomó oldali mechanikus többutas csaptelep vezérli.

A pódiumon kapott helyet a közvetett száraz szintjelző, és az üzemi nyomást jelző manométer, mely könnyen leolvasható a traktor fülkéjéből permetezés közben és a feltöltés során is.

A permetlé továbbításáért egy 260 liter/perc teljesítményű dugattyús membrán szivattyú felel, amit a vonórúdra szereltünk fel, biztosítva ezzel a szivattyú megfelelő hűtését és könnyű hozzáférhetőségét karbantartáskor. A REVOLUTION gépcsalád permetezői megrendelhetők még nagyobb, akár 300 liter/perc teljesítményű szivattyúval a nagyobb munkaszélességben végzett kijuttatáshoz.

A könnyed, ugyanakkor stabil kialakítású szórókeret rugóztatott és csillapított paralelogramma felfüggesztéssel rendelkezik – és teljesen független a gép alvázától.

Gáztöltésű teleszkópok és kifejezetten ehhez a permetezőgéphez tervezett rúgók révén képes kifinomult, mégis határozott kerettartásra megőrizve ezzel a keret egyensúlyát minden munkamagasságban.

Az elérhető munkaszélesség 12 méternél kezdődik, részben összecsukott állapotban, teljes szélessége 24 méter és 28 méter méretekig érhető el – de megrendelhető egyedi méretezés szerint is.

A szórókeret a belső szárnyakon elhelyezett munkahengereken át, két lépcsőben nyitható, egy esetleges akadály elkerüléséhez a külső tag oldalanként függetlenül visszacsukható.

Dombosabb területeken végzett munkához érdemes megrendelni a gépet központi, oldalanként független billentéssel, amely segítségével még a szórókeret vezérlése is teljesen automatizálható, személyre szabható.

A különleges térrácsos kialakítás megvédi a rozsdamentes acélból készült permetlé vezetékeket, a vezeték csatlakozásokat, és fúvókatartókat.

A keret és a fúvókák károsodásának elkerülése érdekében, talajba vagy akadályba ütközést követően a keretvég vízszintesen és fölfelé hajlik, majd automatikusan visszatér az eredeti helyzetébe.

Az ISOBUS rendszert is kezelni képes univerzális vezérlőegységen keresztül az összes vezérlési funkció elérhető.

Típustól és felszereltségtől függően a precíziós gazdálkodáshoz hasznos alkalmazásokkal bővíthető, illetve tökéletesen illeszthető az RTK pontosságú GPS eszközökkel, automatizálva a kijuttatást.

Internetes kapcsolat révén lehetővé teszi a távdiagnosztikát, a dokumentálást, a telekommunikációt a webszerverekkel, asztali számítógépekkel és okostelefonokkal.

A professzionális vezérlési lehetőségek által, olyan funkciók váltak elérhetővé a megrendelőink részére, mint pl. automatikus fúvókaváltás, szórófejenkénti szakaszolás, állandó nyomású recirkulált permetlérendszerrel kombinálva.

Az alapfelszereltségben elérhető recirkulációs rendszerrel az egyes szakaszok lekapcsolásakor, fordulókban, vagy vonulás közben a permetlé folyamatosan kering, nem ülepszik le, nem válik szét az oldat – így garantálva hogy a permetlé koncentrációja a fúvókákig mindig állandó marad.