Első alkalommal vált nemzetközi szimpóziummá a Baromfi Road Show, hiszen az ágazat hazai képviselői mellett a Bonafarm Csoport horvátországi partnerei is ellátogattak a szakmai tanácskozásra. A rendezvény előadásai ebben az évben a brojler- és a pulykaágazat kihívásaira mutattak megoldásokat.

"A járványvédelem az alfája és omegája a baromfitenyésztésnek"

– hangzott el Dr. Sándor Gergelytől, a Turkey Kft. főállatorvosától. A két évtized pulykatenyésztési tapasztalatait tömörítő előadás nem csak a járványvédelem kérdéseivel foglalkozott, hanem kitért a betegségek gyakorlatban bevált kezelési lehetőségeire is.

Ki ne hallott volna a lengyel pulykatenyésztés sikeréről és a termelés növekedéséről? Vajon hogyan csinálják?

A Baromfi Road Show második előadása többek között ezekre a kérdésekre is rávilágított, ismertetve a lengyelországi napospulykák letelepítésének komplex technológiáját.

Piotr Skalij, a Hendrix Genetics területi igazgatója beszámolt arról is, hogy az utóbbi években a letelepítések száma rohamléptekben emelkedett, ugyanis ez 31 millióról közel 48 millióra növekedett. A magyarországi ágazati szereplők számára is hasznos példa volt a gyors tempójú termelési növekedést kiszolgáló csúcs-tartástechnológia bemutatása. Megszívlelendő volt az export-piaci lehetőségek kiváló kihasználása, ugyanis – ahogyan az előadásból megtudtuk – a lengyel baromfiágazat szereplői komoly energiákat fektetnek az unión kívüli piacok felkutatására. Az antibiotikum- és GMO-mentes termékeket felvásárló piacok is egyre jobb üzleti lehetőségeket jelentenek a lengyelek számára.

Bonafarm-Bábolna

Hazai és külföldi tapasztalatokról is beszámoltak az előadók

Takarmányfejlesztési eredmények – hazai körülmények között

Horváth Szabolcs, a Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft. baromfi szaktanácsadója összefoglalta, hogy a tavalyi évben megújult baromfi-takarmányokkal milyen eredményeket sikerült elérni és ismertette fejlesztési terveiket a brojler, valamint pulyka takarmányok vonatkozásában. A piaci igények kielégítésére irányuló törekvésnek és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerült a brojlercsirkék esetében országos szinten kiemelkedő eredményeket elérni különböző körülmények között. Az előadás kitért a genetikai előrehaladás gyorsaságára és a piaci elvárások növekedésére is.

A szakember megemlítette, hogy a brojler takarmányok esetében megkezdték az egész szemű búza adagolását a granulátumokhoz a jobb fajlagos mutatók elérése érdekében. Emellett az emésztést javító adalékanyagokat is használják takarmányaikban. A pulykatakarmányok befejező fázisában energiaszintek emelésével és az etetési javaslatok pontos betartásával érnek el egyre jobb eredményeket.

Szüksége van az állattenyésztési ágazatoknak a támogatások adta lehetőségek kihasználására!

Dr. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára, a Baromfi Termék Tanács nevében ismertette a legfrissebb információkat az állatjóléti támogatásokkal kapcsolatban.

A közelmúltban fúzió formájában csatlakozott a Bonafarm Csoporthoz a Hungerit Zrt. Dr. Farle Csaba, a Hungerit Zrt. főállatorvosa bemutatta a cég múltját és jelenét – majd részletesen beszélt az antibiotikum-használat visszaszorításának lehetőségeiről és tapasztalatairól.

A záró előadásban Csontos Bence termékfejlesztő – Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – két problémakörre hívta fel a figyelmet. Elsőként a baromfifajok keringési rendszerét érintő problémákról szólt, majd a kelést követő takarmányozás fontosságát fejtette ki. Megjegyezte, hogy a felmerülő problémák elkerülése érdekében került kifejlesztésre a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését szolgáló BlueVital nevű termék és a napos baromfikat segítő Hydrogel néven futó speciális takarmánykiegészítő. A két termékkel elért eredmények részletes felvázolásával zárult a 2019- es Baromfi Road Show.

Milyen üzenetet vihettek haza a termelők a Baromfi Road Show temérdek új információi közül?

"Érdemes kipróbálni az új termékeket, takarmányozási technológiákat – a baromfi meghálálja!"