A rendőrség közleménye szerint Szabó Bálint 2022. augusztus 13-án jelentett be gyűlést a főváros számos helyszínére vonatkozóan 2022. augusztus 20-a és 31-e között.

A tervezett helyszínek a bejelentés szerint érintették volna az augusztus 20-ai ünnepségek helyszíneit is, így a budapesti Duna-hidakat, valamint az alsó rakpartokat.

Az augusztus 15-én megtartott egyeztetés során a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság észlelte, hogy a gyűlés a bejelentett helyszínen és időpontban nem tartható meg, ezért a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvénynek megfelelően felhívta a szervező figyelmét arra, hogy más helyszíneken az megtartható. Ennek megfelelően – mások jogainak és szabadságának védelme érdekében – a BRFK előíró-korlátozó határozatot hozott.

A jogerős határozat értelmében a gyűlés a Dózsa György út két külső forgalmi sávján tartható meg (VII., VIII., XIV. kerület), a gyűlés részvevői pedig a közlekedési szabályok (KRESZ) betartásával vonulhatnak a helyszínekre, illetve távozhatnak onnan, gyakorolhatják gyülekezési jogukat.

A bejelentő a határozatot a rendőrségi egyeztetésen tudomásul vette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság külön felhívta a figyelmet arra, hogy a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fog lépni. A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a jogerős határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan.

Szabó Bálint "Most a vidék jön!" szlogennel hirdetett meg gazdatüntetést augusztus 20-ra. A legfrissebb Facebook bejelentkézésében a rendőrségi határozat főbb pontjait ismertette és arról beszélt, hogy tovább egyeztetnek a rendőrséggel a traktoros gazdatüntetés lehetőségeiről.

Indexkép: Shutterstock